krešo beljak

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske traži osudu izjave koja Hrvatsku svrstava na stranu nacifašizma

10.02.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) osudio je u ponedjeljak izjavu s prosvjeda protiv predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da su branitelji 'porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu' i zatražili javnu osudu izjave koja Hrvatsku svrstava na stranu nacifašizma

'S govornice se u ime hrvatskih branitelja mogla čuti monstruozna tvrdnja kako 'smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu'. Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja dijela braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu nacifašizma', navodi u priopćenju SABA.

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a organizirala je u nedjelju u Samoboru prosvjed 'Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti', s kojeg su zatražili ostavku Kreše Beljaka jer 'omalovažava žrtvu branitelja'.

Predsjednica Zagrebačke udruge udovica Rozalija Bartolić poručila je s govornice kako su Beljakove riječi 'odavna pojava i politika koju nam nameću pobjednici 2. svjetskog rata, koje smo mi porazili uz strašnu žrtvu i herojstvo' te kako je to 'poraženo zlo opet zavladalo Hrvatskom'.

SABA tu izjavu smatra uvredom svim antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata, žrtvama nacizma i ustaštva, svim istinskim i iskrenim braniteljima iz Domovinskog rata te svima koji dijele, njeguju i promiču trajne vrijednosti antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja kao temelja demokracije.

Istaknuli su kako nitko nema pravo dovoditi u pitanje ili poricati antifašističke vrijednosti Hrvatske.

'Tražimo da predsjednica Republike, izabrani Predsjednik, Vlada, ministar branitelja posebno, organizacije civilnog društva i nevladin sektor, političke stranke, svi demokratski orijentirani i slobodoljubivi građani osude i odbace jasno i beskompromisno izjavu koja se mogla čuti u Samoboru', stoji u priopćenju SABA-e.

Šutnja umjesto osude bila bi zlokobni znak za budućnost Hrvatske, što bi morala registrirati i Europska unija, kao i cijela međunarodna zajednica, upozorava SABA.