KRITIČNA I KUPA

Sava kod Jasenovca dosegla 928 centimetara, borbe s poplavama se nastavljaju

20.03.2018 u 07:36

Bionic
Reading

U utorak ujutro u 7 sati vodostaj Save kod Jasenovca iznosio je rekordnih 928 centimetara, dok je u ponedjeljak navečer bio 925. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava i kod Jasenovca i kod Lekenika, gdje raste vodostaj Kupe

Na poplavljenom području u Jasenovcu gdje se očekuje vrhunac vodenog vala, i danas, u utorak, na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 170 pripadnika Hrvatske vojske, kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava, priopćili su iz MORH-a.

S obzirom da je vodostaj Save noćas rastao oko pola centimetra na sat i dosegnuo 928 centimetara, pripadnici Hrvatske vojske obilazili su nasipe koji su potopljeni vodom i pomagali pri izgradnji zečjih nasipa području Brezovice.

Također, u obrani od poplava na području Letovanića trenutno je angažirano 20 pripadnika Hrvatske vojske s jednim motornim vozilom.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, napominju iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Izvanredno stanje je i na Kupi kod Siska. Vodostaj Kupa Farkašić je u 23 sata bio 962 centimetara. Iz Petrinje je ondje sinoć stiglo 20 pripadnika Gromova koji su punili 10.000 vreća s pijeskom kako bi zakrpali nasip ako on popusti na nekim mjestima, prenosi N1.

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i u Staroj Gradiški gdje je vodostaj Save iznosio u 7 ujutro u utorak 859 centimetara, u Davoru gdje je Sava visoka 985 centimetara.

Potpredsjednik Vlade i ministrar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar obići će danas klizišta u Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji.

  • +19
U Jasenovcu izvanredno stanje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Najsloženija situacija na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije, a zbog intenzivnijeg topljenja velikih količina snijega, do porasta vodostaja rijeka došlo je na cijelom području Hrvatske, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na svojoj prvoj sjednici 19. ožujka u 20 sati.

Na području oko Jasenovca Sava je u 20 sati dosegnula najviši vodostaj u povijesti, 924 centimetra, a u prosjeku raste cm po satu. Dosadašnji rekord iz 1970. bio je 907.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Borbu s nabujalom Savom, koja prihvaća i velike količine vode iz isto tako nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm.

Detaljno o zbivanjima u ponedjeljak čitajte na OVOM LINKU.

Razvoj događaja pratite na tportalu.

  • +12
U mjestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se obrane od poplava Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zatvorene ceste

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

  • DC36 Karlovac-Pokupsko-Sisak-Popovača na dionicama: Blatnica Pokupska-Šišljavić, Donja Kupčina-Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, Pokupsko-Žuti Brijeg, Pisarovina-Jamnica, Pokupsko-Žažina u mjestu Stari Brod i Sisak-Popovača
  • DC47 Hrvatska Kostajnica- Dvor na dionici Volinja-Dvor, od mosta u Jasenovcu do GP Hrvatska Dubica na dionici Višnjica-Tanac
  • DC232 Sisak-Jasenovac u mjestu Trebež u dužini od cca 3 km (izgradnja nasipa dionica od ustave Trebež do mjesta Trebež) a na preostalom dijelu ceste zabrana je za vozila preko 7,5t ukupne mase
  • VIŠE ČITAJTE NA STRANICAMA HAK-A