STAV SAD-A

Saudijski ulazak u Bahrein nije invazija

14.03.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Sjedinjene Države ne smatraju invazijom ulazak u Bahrein snaga sigurnosti Saudijske Arabije, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća

Saudijska Arabija poslala je oko tisuću vojnika u Bahrein kako bi zaštitili objekte sunitske vlade nakon što su uglavnom šijitski prosvjednici nadvladali policiju i blokirali ceste. '1.000 saudijskih vojnika ušlo je u Bahrein u ponedjeljak kao dio snaga Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC)', objavio je službeni Rijad.


Gulf Daily News, list blizak bahreinskom premijeru, objavio je u ponedjeljak da će snage GCC-a u kojima su vojnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Katara i Omana, štititi strateške objekte u Bahreinu.

'Vidjeli smo izvješća. To nije invazija zemlje', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney na brifingu za novinare. 'Pozivamo vladu Bahreina, kao i druge u Vijeću za suradnju u Zaljevu, na suzdržanost', dodao Carney.

Malenom kraljevinom Bahrein dulje od dva stoljeća vlada sunitska dinastija, no ta zemlja jedina u Zaljevu ima većinsko šijitsko stanovništvo koje od 14. veljače prosvjedima traži ostavku vlade i demokraciju, dok analitičari strahuju od širenja prosvjeda po cijelom Arapskom poluotoku.

Sjedinjene Države, koje u Bahreinu imaju stacioniranu svoju V. flotu, opetovano su pozivale vladu u Bahreinu da pokaže suzdržanost i počne dijalog s oporbom.