RADOST NACIJE

Saudijski kralj časti građane sa 35 milijardi dolara

23.02.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Saudijski kralj Abdulah (87) nakon tromjesečna se liječenja u inozemstvu vratio u zemlju u srijedu, a uoči povratka najavio je niz povlastica za Saudijce u vrijednosti od 35 milijarda dolara (190 milijarda kuna), objavila je državna televizija

Najavio je financijsku pomoć radi borbe protiv visoke inflacije te pomoć mladim nezaposlenim ljudima i studentima koji studiraju u inozemstvu. Uoči te najave i u Saudijskoj su Arabiji zbog siromaštva, korupcije i represije izbili neredi kakvi su obilježili zadnje tjedne u većini arapskih zemalja.

Među mjerama nema političkih reforma u toj apsolutnoj monarhiji, npr. općinskih izbora, iako su to tražili liberali i oporbene skupine.

U Saudijskoj Arabiji nema izabranog parlamenta i ne tolerira se javno izražavanje neslaganja. 'Mislim da je to dobro, ali potrebno je više reforma, poput općinskih izbora i boljega zakonodavstva. Financijske beneficije funkcioniraju samo ako i dužnosnici odgovaraju', rekao je jedan saudijski političar analitičar koji je želio ostati anoniman.

U emisiji nazvanoj 'radost nacije' kojom je obilježen kraljev povratak, spikeri državne televizije imali su marame u bojama saudijske zastave.

Politička stabilnost glavnoga OPEC-ova proizvođača nafte globalno je važna. Saudijska Arabija kontrolira više od petine naftnih rezerva, a važan je američki saveznik.

Abdulah je u studenome otputovao u Sjedinjene Države na operaciju hernije diska koja je izazivala nakupljanje krvi oko kralješnice. Zadnja se četiri tjedna oporavljao u Maroku.

Tijekom kraljeve odsutnosti na vlasti je bio njegov mlađi brat. Još se ne zna jesu li točna nagađanja da je veći dio proteklih dviju godina Abdulah u inozemstvu proveo zbog bolesti.