BORBA PROTIV ROPSTVA

Saudijske žene uzele volan u svoje ruke

24.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Poznato je da Saudijska Arabija sustavno krši prava žena. Osim što nemaju pravo glasa, zabranjena im je i vožnja automobila. U Saudijskoj Arabiji, naime, ne postoji zakon koji ženama zabranjuje vožnju automobila, već se radi o društvenoj uvriježenosti. Najla Hariri iz Džede počela je voziti prošloga tjedna. Smatra se jedinom žena koja vozi automobil u ovom saudijskom gradu, piše BBC

Saudijska Arabija poznata je po naftnom bogatstvu, Osami bin Ladenu i kršenju prava žena. U toj arapskoj oazi i kolijevki islama žene nemaju pravo glasa, pravo na rad, udaju ili putovanje bez dozvole nekog od muških članova svoje obitelji, a donedavno im nije bilo dopušteno ni da odsjedaju same u hotelima, bez obavezne muške pratnje. Premda im zakonom nije zabranjeno, u saudijskom društvu je uvriježeno da žene ne bi smjele voziti automobile.

Najla Hariri, 45-godišnja majka petero djece, nije obična žena iz Saudijske Arabije. Ona, naime, posjeduje vozačku dozvolu i vjerojatno je jedina ženska osoba koja vozi automobil u gradu Džeddi.

'Bilo je dosta. Imam pravo voziti', rekla je Hariri za BBC.

Hariri, naime, posjeduje i egipatsku i libanonsku vozačku dozvolu, budući da je živjela tamo, a također ima i međunarodnu dozvolu koju koristi kada je na putovanju u Europi.

'Ne postoji zakon koji zabranjuje ženama da voze. Jednostavno je u društvu uvriježeno da one ne smiju voziti', objašnjava Hariri i naglašava da ima podršku svog supruga te da su njene kćeri i njihovi prijatelji jako ponosni na nju.

Hriri je svjesna toga da je policija može svakoga puta zaustaviti i kazniti.

'U ovom društvu u kojem živim mogu reći da sam malo hrabrija. Ja se ne bojim', kaže ona.

U nekim pustinjskim područjima Saudijske Arabije ženama je dopušteno da povremeno voze, ali je nečuveno da se upute cestom prema glavnom gradu.

Protivnici žena vozačica tvrde da je sigurnije za žene da su muškarci s njima u automobilu i da bi ženama trebala biti čast kad ih muškarci voze jer ih na taj način štede.

'Oni lažu sebi', odgovara Hariri agresivno.

'Za žene je sigurnije da same voze. Imamo četiri milijuna stranih vozača u zemlji i željele bismo ih se riješiti i voziti same', naglašava Hariri.

Hariri kaže da se prije dvije godine vratila u Saudijsku Arabiju i da je bila primorana odmah početi voziti. U kući je imala dva automobila, a nijednog vozača, budući da su i muž i najstariji sin bili daleko od kuće.

Isprva je čekala da i ostale žene podignu svoj glas, međutim, kako se to nije dogodilo, s obzirom na to da u Saudijskoj Arabiji nitko nikada ne prosvjeduje, a ponajmanje žene, Hariri je odlučila da je vrijeme da ona pokrene svoju malu revoluciju. Inspiracija su joj bili prosvjedi koji su zahvatili bliskoistočne zemlje.

Najla Hariri možda je izuzetak u saudijskom društvu, ali njeni napori za što veće sudjelovanje žena u društvenom životu Saudijske Arabije su ohrabrujući.

Na Facebook stranici pozvane su sve saudijske žene da se pridruže vožnji 17. lipnja.

Tu je i borba za pravo glasa na općinskim izborima zakazanim za rujan.

Aalia, 19- godišnja studentica koja radi na reformama, naglašava da im je cilj 'proširiti glas i podići svijesti javnosti'.

'Žene ovdje ne znaju svoja prava', zaključuje Aalia.

Saudijske žene za volanom