NACIONALNI OBRAČUN

Saudijska vjerska policija u ratu s Valentinovom

12.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Saudijska vjerska policija pokrenula je u četvrtak nacionalni obračun s prodavaonicama koje prodaju crvene predmete ili na bilo koji način podsjećaju na zabranjenu proslavu Valentinova, rekao je saudijski dužnosnik

Pripadnici vjerske policije po prodavaonicama tragaju za crvenim ružama, proizvodima u obliku srca ili darovima umotanim u crveno i naređuju vlasnicima da ih se riješe, rekao je dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan jer nije ovlašten razgovarati s novinarima.

Crveni i srcoliki predmeti dopušteni su u drugim razdobljima godine, ali sada, kako se bliži 14. veljače, u Saudijskoj Arabiji postaju ilegalni.

Ta zemlja zabranjuje proslavu zapadnjačkih blagdana kao što je Valentinovo, nazvano po kršćanskome svecu kojega su po predanju u trećem stoljeću ubili Rimljani.

Većina prodavaonica u bogatijim četvrtima Rijada uklonila je s polica sve crvene predmete.

Izjava vjerske policije, neslužbeno nazvane muttawa, objavljena u saudijskim novinama, upozorava vlasnike prodavaonica da ne krše zakon.

'Oni koji ne budu poštovali uredbu bit će kažnjeni', stoji u izjavi, ali ne navodi se koje će mjere biti primijenjene protiv prekršitelja.