Saudijska policija raspoređena uoči prosvjeda

Saudijska policija raspoređena uoči prosvjeda

11.03.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Velik broj redarstvenika raspoređen je u petak u sjevernoj četvrti Rijada, saudijske prijestolnice, gdje se trebaju održati prosvjedi u kojima sudionici traže političke reforme u toj konzervativnoj monarhiji

U četvrtak navečer tri su osobe ozlijeđene na istoku Saudijske Arabije u pucnjavi, kada je policija pokušala rastjerati prosvjedni skup s više stotina ljudi, u toj pokrajini gdje živi velika šijitska zajednica.

Skupine aktivista su putem društvenih mreža Facebooka i Twittera pozvale na "dan gnjeva" nakon molitve u petak, tražeći reforme u saudijskoj monarhiji.

Saudijske vlasti su nedavno podsjetile da su u zemlji prosvjedi zabranjeni, a Washington, glavni saveznik ove najveće izvoznice nafte, zatražio je da se poštuje sloboda govora.

U četvrtak je zapucano na prosvjedni skup u kojemu je sudjelovalo 600 do 800 ljudi, među kojima veći broj žena, u Al Katifu, tražeći oslobađanje devetero šijitskih zatočenika, po iskazu svjedoka.

Šijiti koji čine 10 posto od 28 milijuna stanovnika u zemlji, smatraju se žrtvama diskriminacije u monarhiji kojom od njezina osnutka 1932. vlada sunitska dinastija Al Saud, pristaše konzervativne struje u islamu.