TRN U OKU MONARHIJE

Saudijska Arabija sudi aktivistu za ljudska prava

05.09.2012 u 17:06

Bionic
Reading

U Saudijskoj Arabiji ovaj je tjedan počelo suđenje Mohamedu al-Kahtaniju, profesoru ekonomije koji je zbog svojih kritika postao pravi trn u oku saudijske monarhije, prenosi svjetski tisak

Mohamedu al-Kahtaniju sudi se po jedanaest točaka optužnice, među kojima su veleizdaja i osnivanje nezakonite organizacije. Bude li proglašen krivim, mogao bi dobiti od pet do 30 godina zatvora.

Zajedno s njime optužen je i Abdulah al-Hamid, suosnivač Saudijskog udruženja za građanska i politička prava (ACPRA). 'Godinama su tolerirali naš rad, sada nas hvataju i pokušavaju osuditi', napisao je Al-Kahtani na twitteru prije odlaska u zatvor. 'To znači da smo na pravom putu. I nećemo stati', prenio je BBC.

Saudijski režim boji ga se jer se okomio na njegovu slabu točku - religijski legitimitet. Al Kahtani često kritizira mnogobrojne proturječnosti dinastije Saud, samoproglašenih čuvara najsvetijih mjesta islama i vahabističke doktrine, osobito njezin raskošni životni stil, piše talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano.it na svojim internetskim stranicama.

Saudijska kraljevska obitelj do sada nije pridavala veliku važnost kritikama zapadnih medija i aktivista zbog kršenja prava žena, homoseksualaca, imigranata, vjerskih i etničkih manjina i oporbenih aktivista.

No Al-Kahtani je opasan jer govori iznutra i poznat je u cijelom svijetu po svojim kritikama korištenja vjere kao opravdanja za manipulacije svake vrste.

Napad na političko-religijski autoritet saudijske kraljevske obitelji dogodio se i 1979. Naoružana skupina predvođena karizmatičnim Džuhaimanom ibn Muhamadom ibn Saifom al Otaibijom zauzela je tijekom ramazana džamiju u Meki. Al Otaibi je optuživao monarhiju za korupciju i izdaju religije, najavljujući dolazak novog mesije koji će ju kazniti. Pobuna je ugušena u krvi.