REAKCIJA NA NASILJE

Saudijska Arabija povlači veleposlanika iz Sirije

08.08.2011 u 07:33

Bionic
Reading

Saudijski kralj Abdulah pozvao je u ponedjeljak na prekid krvoprolića u Siriji, te priopćio kako zbog nasilnog suzbijanja prosvjeda povlači saudijskog veleposlanika iz Damaska.

'To što se događa u Siriji neprihvatljivo je za Saudijsku Arabiju', ističe kralj Abdulah u priopćenju koje je prenijela satelitska televizija Al Arabiya

Zatraživši prekid krvoprolića, saudijski je kralj ubijanje prosvjednika u Siriji nazvao suprotnim islamskoj vjeri, učenju i vrijednostima.

To je, prenosi Reuters, najoštriji saudijska kritika usmjerena protiv neke arapske države otkako se val prosvjeda proširio Bliskim istokom i srušio autokratske režime u Tunisu i Egiptu.

Američki State Department izjavu saudijskog kralja ocijenio je 'snažnim signalom' sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

"Ovo je još jedan jasan znak da međunarodna zajednica, uključujući i sirijske susjede, odbija brutalne akcije sirijskih vlasti te da će i dalje stajati uz tamošnji narod", rekao je službenik State Departmenta.

Najmanje 57 sirijskih civila ubijeno je u nedjeljnim tenkovskim napadima snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu koji pokušava ugušiti petomjesečnu pobunu protiv svoje autokratske vladavine.