DRUŠTVENE REFORME

Saudijke će ubuduće o razvodu sudovi obavještavati SMS-om

08.01.2019 u 19:49

Bionic
Reading

Muškarci u Saudijskoj Arabiji od prošlog petka više se ne mogu tajno razvoditi od supruga, već će sudovi o tome obavještavati žene SMS porukom

Kako javljaju agencije, prema novim regulativama saudijski sudovi dužni su odluke o razvodu prosljeđivati SMS porukama na mobitele razvedenih žena. Aktivisti za borbu za prava žena u Saudijskoj Arabiji ističu da će time biti okončana praksa tajnih razvoda.

Agencije dodaju da će direktiva osigurati to da žena bude u potpunosti svjesna svojeg bračnog statusa, a samim time moći će štititi svoja prava, poput zahtjeva za alimentaciju.

Nova regulativa dio je gospodarskih i društvenih reformi koje provodi krunski princ Mohamed bin Salman, poput dozvole ženama da nazoče nogometnim utakmicama, posjećuju teretane, voze automobile i obavljaju poslove koje tradicionalno obavljaju muškarci.

Prva od reformi koje je dopustio krunski princ odnosi se na zakonsku regulativu prema kojoj žene više nisu dužne nositi abaju, religijski odjevni predmet koji prekriva cijelo tijelo.

Saudijske su, naime, posljednjih godina počele nositi šarenije abaje koje su u kontrastu s tradicionalnim crnim haljinama. U nekim pak dijelovima države sve su učestalije otvorene abaje koje se nose preko dugih suknji ili traperica.

Taj trend pokazuje velike promjene koje se posljednjih godina događaju u arapskoj državi. Prije samo dvije godine jedna je Saudijka uhićena nakon što je na ulicama Rijada skinula svoju abaju te je pritvorena poslije prijave koju je zaprimila vjerska policija.

Saudijke se odnedavno mogu prijaviti i u vojsku, ali ne mogu služiti u borbenim postrojbama, već isključivo na poslovima sigurnosti. Da bi bile primljene u vojne postrojbe, Saudijke moraju ispuniti 12 zahtjeva, uključujući to da su saudijske državljanke, da imaju između 25 i 35 godina te srednjoškolsku diplomu. Žene i njihovi muški čuvari, obično muževi, očevi, sinovi ili braća, također moraju imati boravište u onoj pokrajini u kojoj im se nudi posao.

  • +6
Ilustrativna galerija / Izbori u Saudijskoj Arabiji Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Faisal Al Nasser

Kraljevina u posljednje vrijeme povećava prava žena pa im je nedavno dozvolila da nazoče miješanim sportskim događajima te da samostalno upravljaju automobilima.

Unatoč promjenama, ta rodno segregirana država kritizirana je zbog svojih daljnjih ograničenja prema ženama. Aktivisti napadaju saudijski sustav starateljstva, prema kojem muški članovi obitelji moraju dopustiti ženi aktivnosti poput studiranja u inozemstvu ili putovanja.