HVALA NEWS BARU

Satira osvojila i Hrvatsko novinarsko društvo

10.03.2014 u 15:13

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo od četvrtaka je bogatije za još jedan novinarski zbor, i to za Zbor satiričkih novinara, čime je HND i službeno otvorio put afirmaciji satiričkog novinarstva kao legitimnog oblika novinarskog izvještavanja

Prijedlog za osnivanjem Zbora podnijeli su novinari i urednici satiričkog portala News-Bar.hr, koji su u HND primljeni prošloga tjedna, nakon što je središnji odbor HND-a prihvatio argumente da se i satiričko novinarstvo treba smatrati granom novinarstva.

Osim novinara i urednika portala News Bar, članovi Zbora satiričkih novinara postali su i karikaturist Nikola Plečko (Nik Titanik), novinar 24sata Boris Rašeta, glavni urednik portala autograf.hr Drago Pilsel i Vladimir Lulić iz novinske agencije Loula, koji su se također okušali u satiričkom novinarstvu na portalu News-Bar.hr.

Zbor satiričkih novinara, poručili su, djelovat će s ciljem zaštite profesionalnih interesa i slobode govora. Zbor će posebno inzistirati na uklanjanju kaznenog djela sramoćenja iz kaznenog zakonodavstva te na vraćanju odredbe o isključenju protupravnosti za umjetnička djela i satiru u Glavi XV. Kaznenog zakona RH.

Članovi Zbora satiričkih novinara:
1.Vlado Lucić
2.Borna Sor
3.Domagoj Zovak
4.Anton Radačić
5.Marijan Vrdoljak
6.Vladimir Lulić
7.Ozren Podnar
8.Boris Rašeta
9.Nikola Plečko
10.Drago Pilsel