MINISTROV SMISAO ZA HUMOR

'Satelitsko praćenje seljaka bila je šala za opuštanje atmosfere'

23.03.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković i sam je, dan nakon neuspjelog pokušaja pomirenja s nezadovoljnim slavonskim seljacima, priznao da se pričom o satelitskom praćenju prosvjednika – samo šalio

ZAGREB – 'Jednostavno sam se šalio, jer sam pokušao opustiti ionako napetu atmosferu', rekao je ministar Čobanković uoči otvorenja Vinovite, glavne smotre vinara i vinograda Hrvatske, te još tri međunarodna specijalizirana sajma otvorena u srijedu na Zagrebačkom Velesajmu.

Što je ARKOD?

ARKOD je sustav evidencije zemljišnih parcela snimljenih iz zraka ili pomoću satelitskih ortosnimaka koji poljoprivrednicima treba omogućiti lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za poticaje. Kako stoji na službenim stranicama sustava, 'ARKOD predstavlja nadogradnju postojećeg Upisnika poljoprivrednih gospodarstava, a do ulaska Hrvatske u EU upravo će Upisnik biti temeljna evidencija koju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koristi za dodjelu poticaja'.

Ministar je večer prije novinarima predočio dokument o broju prosvjednika i njihovih traktora na blokiranim cestama u Slavoniji, po kojem je broj sudionika u prosvjedu znatno manji nego što tvrde sami seljaci, rekavši kako se sve na prosvjednim punktovima prati satelitski! 'Kroz ARKOD sve snimamo satelitom – svaki punkt', rekao je, uz osmijeh, ministar Čobanković.

Po podacima, za koje se kao izvor pri dnu papira ipak navodi MUP, u 13 dana prosvjeda broj sudionika na osam punktova je varirao, pa su maksimalno u četiri slavonske županije na cestama bila 172 traktora, ali i po jedan kamion, kombajn i čamac. Navodno se broj prosvjednika 'povećava do navečer, posebno kad su javljanja uživo za HTV i druge medije'.

Bez obzira na ministrove šale i 'opuštanje atmosfere', dogovor s dijelom predstavnika seljaka koji već 14. dan prosvjeduju na slavonskim cestama nije postignut, a njihovi su traktori ostali na prometnicama. Seljački vođe čak su zaprijetili širenjem prosvjeda sve dok ministar Čobanković ne dođe u Slavoniju razgovarati s njima.

Malo nade za prestanak prosvjeda ipak je nagoviješteno nakon sastanka seljačkih vođa s predsjednikom Josipovićem. 'Predsjednik je podržao inicijativu da se nezadovoljstvo slavonskih seljaka riješi za stolom, a ne na cestama, pa je predložio svoj ured kao mjesto sastanka i obećao sudjelovanje na tom skupu. Puno su nas puta prevarili i više ne pristajemo na dogovore bez predsjednika', pojasnio je Zvonko Pipić, predsjednik Udruge seljaka Virovitičko-podravske županije, navodeći kako žele da upravo predsjednik bude jamac ispunjenja obveza prema seljacima i neke buduće vlade.