VOJNO ZA CIVILNO

Sat leta helikopterom HRZ-a košta 50 tisuća kuna!

18.10.2012 u 09:37

Bionic
Reading

Sat leta helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji uglavnom služi za hitne medicinske letove stoji nevjerojatnih 50 tisuća kuna. Da se za to svrhu koriste adekvatni helikopteri izrađeni za tu svrhu troškovi bi bili znatno niži

U ponedjeljak se na sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Projekta uspostave višenamjenske zrakoplovne službe zaštite i spašavanja prvi put čulo koliko zapravo stoji sat leta helikoptera Mi-171.

Riječ je o vojnom transportnom helikopteru koji u klasičnoj hrvatskoj improvizaciji obavlja misije traganja i spašavanja, te medicinske letove. No, zapovjednik HRZ-a Dražen Šćuri i pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak, kazali su ostalim sudionicima sastanka kako svaki sat leta tim helikopterom stoji više od 50 tisuća kuna bez PDV-a tj. više od 62 tisuće kuna s PDV-om.


Ovime je razbijen mit od prije par godina, kada je HDZ-ova vlast tvrdila kako je sat leta ovim helikopterom stoji dvije tisuće dolara, piše Glas Slavonije

Samo u 2011. HRZ je helikopterima obavio 1.383 pojedinačna leta za medicinski transport. MORH nije iznio podatke koliko je to sati leta. Iako je riječ o troškovima nastalim zbog ne vojnih situacija, oni se i dalje naplaćuju iz proračuna Ministarstva obrane.
Ovaj je podatak alarmantan zbog činjenice da će Hrvatska nakon ulaska u EU morati urediti prije svega službu traganja i spašavanja, a pored toga i službu medicinskih letova. Unutar EU ne dopušta se 'fušanje' vojnim sustavom na ovu civilnu stvar.

A alarmantan je podatak jer su već postojale ideje da se dio HRZ-a izdvoji i da mu se dade formalno neki drugi naziv i nastavi s ovim što se već radi. Sada je jasno da bi tako nešto bilo preskupo za održavanje. Jer, za razliku od 50 tisuća kuna po satu leta Mi-171, sat leta letjelica specijaliziranih za ovakve poslove, tri do četiri puta je manji.