KUKULELE PREDSJEDNIK

'Sastat ću se s Kosor kada bude poštovala zakon i Ustav'

06.09.2011 u 22:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras, komentirajući presudu Haaškog suda protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića, da su kazne za zločine, za kakve je Perišić danas proglašen krivim, bez obzira na svoju visinu uvijek male

Odgovarajući na novinarsko pitanje smatra li da je kaznom od 27 godina zatvora Perišiću pravda zadovoljena, Josipović je ustvrdio kako, kolika se god kazna odredi za takve zločine, ona je mala, no kako Haaški sud ima neke svoje standarde.

Josipović je, uoči otvorenja izložbe 'Bunt i strast – ekspresionizam u Hrvatskoj' u Galeriji Klovićevih dvora, izrazio žaljenje što presudom nisu obuhvaćena i neka druga kaznena djela, zločini protiv Hrvatske i hrvatskih građana, no kako će se sve vidjeti u žalbenom postupku.

Perišić je osuđen na 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora civila u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

Upitan kada će se održati sastanak na koji ga je danas ponovno pozvala premijerka Jadranka Kosor, Josipović je rekao kako će se taj sastanak održati onoga trenutka kada vlada bude poštovala zakon i Ustav, odnosno kada veleposlanike predloži sukladno zakonu i Ustavu. Prije toga o stvarima koje nisu prema Ustavu i zakonu nemamo što razgovarati, istaknuo je.

Komentirajući učestale tvrdnje predsjednice vlade da je zapravo on šef oporbe, Josipović je rekao kako se tu radi o 'neobičnoj izbornoj strategiji' za koju opet može reći samo 'kukulele', te kako je u današnjim premijerkinim izjavama bilo i puno 'netočnosti'.