PREGOVORI O CIJENI MLIJEKA

Sastanak s Jakovinom napustili Rešetarovi ljudi

22.02.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Sjednicu Savjeta za mlijeko, na kojoj su uz mljekare sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i mljekarske prerađivačke industrije, na samom su početku napustili izaslanici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kojem je na čelu vođa mljekarskih prosvjeda Igor Rešetar. Pobunjeni izaslanici na sastanku su se zadržali samo toliko koliko im je trebalo da pročitaju svoje zahtjeve o otkupnoj cijeni mlijeka, od kojih ne planiraju odustati. Prijedlozi i mišljenja ostalih sudionika sastanka nisu ih zanimali. Pismo sa svojim zahtjevima najavili su uputiti premijeru Milanoviću

'Na samom početku Savjeta dio nezadovoljnih i nelegitimnih predstavnika udruga naprasno je ustao i otišao sa sastanka te nisu ni željeli argumentirano razgovarati o problematici sektora mljekarstva', stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva su poručili da je sastanak nastavljen predstavljanjem novih, vrlo povoljnih kreditnih linija HBOR-a te nastavkom dijaloga o modalitetu dogovaranja cijene između proizvođačkih udruga i mljekara.

Također su izrazili nezadovoljstvo dezinformacijama koje se pojavljuju u dijelu medija te napominju da je na današnjem Savjetu nazočan velik broj predstavnika drugih udruga proizvođača koji ne podržavaju prosvjede nego žele argumentiranu raspravu za stolom.

Proizvođači mlijeka traže da se minimalna otkupna cijena mlijeka formira na temelju prosječne cijene u EU27 za prethodna tri mjeseca, od Ministarstva poljoprivrede traže subvencioniranje troškova proizvodnje, a od Vlade da donese odluku o intervenciji na tržištu mlijeka od 42 lipe po litri mlijeka za razdoblje od 1. studenog prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

'Od Vlade traže i oslobađanje od carina na uvoz stočne hrane, sjemena i umjetnog gnojiva, smanjenje PDV-a na 8,5 posto za sav repromaterijal potreban za proizvodnju mlijeka te fiksiranje cijene plavog dizela u idućih godinu dana', rekao je jučer predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu cijene mlijeka Darko Pavičević

'Ovu priču treba konačno riješiti u paketu, a ne vatrogasnim mjerama', poručio je. Kazao je i da je suludo ultimativno tražiti povlačenje traktora s ulica. To se ne može dogoditi. No nema blokiranja prometnica niti će traktori krenuti u Zagreb, rekao je Pavičević.

Za razliku od mljekara, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina smatra da cesta nije mjesto za rješavanje problema te pozvao prosvjednike da se maknu s ulica. Smatra da kupovanje socijalnog mira nije dobar put.