novi početak

Sastanak na Aljasci; Kina i SAD razgovaraju o potencijalnom susretu šefova diplomacije

10.03.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Kina i Sjedinjene Države razgovaraju o potencijalnom susretu njihovih šefova diplomacije na Aljaski, objavio je list South China Morning Post u srijedu

To bi bio prvi visoki sastanak dviju vlada u vrijeme napetosti između Pekinga i Washingtona otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u siječnju.

Najviši dužnosnik za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yang Jiechi i ministar vanjskih poslova Wang Yi koji je tehnički podređen Yangu mogli bi sudjelovati na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, piše list.

Potencijalno mjesto susreta mogao bi biti grad Anchorage na Aljasci koji se nalazi na pola puta između Washingtona i Pekinga, a daleko od pozornosti međunarodnih medija, istaknuo je South China Morning Post.

List sa sjedištem u Hong Kongu, za kojeg se navodi da ima dobre odnose sa službenim krugovima u Pekingu, naglasio je da lokacija još nije dogovorena, a nisu poznati ni drugi detalji sastanka.

Odnosi Kine i SAD-a pod Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom srozali su se na najnižu razinu od uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja 1979. godine.

Peking nudi novoj američkoj administraciji novi početak, ali nameće joj razne uvjete. Kina poziva SAD da okonča svoje "uplitanje" u kineska unutarnja pitanja, uključujući kritike iz Washingtona zbog kineskog postupanja prema Ujgurima i Hong Kongu.

Kina također poziva na kraj trgovinskog rata i da SAD prestane podupirati Tajvan kojeg Peking smatra dijelom Narodne Republike.