MARKO RAKAR NA SLOBODI

'Saša Perković me uputio na policiju'

08.04.2010 u 00:40

Bionic
Reading

Bloger i autor stranice pollitika.com Marko Rakar pušten je na slobodu nakon što je u policiji proveo cijeli dan. Maro Mihočević, odvjetnik Marka Rakara, potvrdio je u razgovoru za tportal da je njegov klijent uhićen zbog povezanosti s objavom Registra branitelja na webu.

HTV je u 23:45 objavio da Rakar prije nekoliko trenutaka pušten iz zgrade policije u Heinzlovoj ulici u Zagrebu. 'Nemam veze s tim, i nadam se da će policija ustvrditi tko je objavio popis. Policija mi je uzela nekoliko hard diskova i računalo', izjavio je nakon puštanja iz policije Rakar. Nakon neprospavane noći, ispričao je Rakar za Jutarnji.hr, nakon što su ga već neki počeli na internetu optuživati da je on objavio registar branitelja, po savjetu Saše Perkovića, Josipovićevog savjetnika za nacionalnu sigurnost, otišao je u policiju. 'U sedam sati ujutro preko e-maila čuo sam se i sa predsjednikom Ivom Josipovićem. Napominjem da nisam objavio registar branitelja i da sam shvatio kako se netko našalio samnom. Znojio sam se cijelu noć. Nakon obavijesnog razgovora uhićen sam u 15:40 h. Potom je policija obavila pretragu mojeg stana i ureda te izuzela određene predmete', ispričao je Rakar.

Cijeli dan trajala je drama Marka Rakara.

Policija je uhitila Rakara nakon što je svojevoljno došao obaviti razgovor s njima, i pretražen mu je stan i ured u potrazi za dokazima koji bi potvrdili njihovu sumnju da je on krivac za objavu Registra branitelja. Vitomir Bijelić, načelnik uprave Kriminalističke policije, izjavio je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' da je Marko Rakar zadržan u pritvoru da ne bi eventualno skrivao dokaze. Nakon što mu policija pretraži stan i oduzme računalnu opremu, kaže on, nema razloga da ga se više drži zatvorenog.

Kako doznaje tportal, Rakar je danas, nakon što je imenom i prezimenom spomenut u komentarima članaka o noćašnjoj objavi Registra branitelja, sam otišao do policijske postaje u Heinzelovoj ulici u Zagrebu u namjeri da policiji objasni da nema veze s objavom registra. Ministar unutrašnjim poslova Tomislav Karamarko za Novu TV izjavio je da nad Rakarom obavljaju istražne radnje te je zbog toga zadržan. Navodni razlog zbog kojeg je Rakar zadržan u policiji njegovo je odbijanje da pristupi poligrafskom testiranju.

Mihočević: Rakar je uhićen i osumnjičen

Rakarov odvjetnik Maro Mihočević kaže da se čovjeka ne može uhititi zato što je odbio poligrafsko ispitivanje. 'Rakar je uhićen i osumnjičen, ne mogu vas uhititi ako niste osumnjičeni', rekao je Mihočević koji je dodao da bi njegov klijent trebao biti pušten na slobodu već večeras. Odvjetnik je ponovio da je Rakar kao savjestan građanin jutros došao dati iskaz te je potom uhićen. Na pitanje tportala je li ga onda policija ispitivala nezakonito bez odvjetnika, Mihočević je odgovorio: 'Policija ga u statusu osumnjičenika još nije ispitivala.'

Podvala s identifikacijskim kodom?

Jutarnji list je objavio kako je jedan od tragova koji povezuju Rakara s objavom Registra branitelja identifikacijski kod za Google Analytics. Riječ je o identifikacijskom broju onog tko mjeri posjećenost stranice, tj. njegovog Google Analytics accounta. Rakar svoj broj koristi na više stranica, između ostalog koristio ga je i za službenu stranicu Ive Josipovića u predsjedničkoj kampanji, pa je i javno dostupan te ga se može vrlo lako kopirati.

Dežurni krivac

Vecernji.hr čuo se s Markom Rakarom neposredno prije uhićenja. On kaže da cijelu noć nije spavao kad je vidio na internetu da ga prozivaju za objavu Registra branitelja, jer ga policija ispituje kad god se na internetu pojavi nešto škakljivo. Rakar se sam prijavio u Ravnateljstvo policije i zatražio da ga ispitaju.

Nakon nekoliko sati ispitivanja, Rakaru su policajci rekli da ga zadržavaju te mu zabranili svaku komunikaciju.'Rekli su mi da moj odvjetnik ne može prisustvovati ispitivanju. Čekam da odluče što će napraviti sa mnom', rekao je Rakar prije nego što su mu zabranili korištenje mobitela.

Odavanje državne tajne

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da je Rakar poslijepodne službeno uhićen zbog kaznenog djela odavanja službene tajne te da je još uvijek u policiji na ispitivanju.

Marko Rakar trebao je biti jedan od savjetnika predsjednika države, no zato što je državi dužan više od milijun kuna poreza i doprinosa, predsjednik Ivo Josipović odustao je od njegova imenovanja.

MORH je danas reagirao priopćenjem u kojem se navodi da se u istragu uključila i vojna policija i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija. Premijerka Kosor za cijelu aferu optužila je paraobavještajnu zajednicu