PREDSJEDNIČKI IZBORI

Sarkozyju bježe kadrovi, a popularnost pada

18.04.2012 u 20:25

Bionic
Reading

Nade u novi mandat francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja tonu iz dana u dan, a dvostruki udarac pretrpio je u srijedu, samo četiri dana prije prvoga kruga izbora

Uz niz javnih odlazaka iz njegova tabora, pada mu rejting u ispitivanju javnoga mnijenja pa se čini da je izborna pobjeda sasvim neizgledna, piše Reuters.

Nekadašnja ministrica urbanizma Fadela Amara pridružila se rastućoj skupini političkih figura koje su napustile konzervativca Sarkozyja i najavile da će glasati za njegova protivnika socijalista Francoisa Hollandea.

To se dogodilo nakon što su objavljeni najgori rezultati ankete u zadnjih nekoliko tjedana. U projekcijama za prvi krug izbora Hollande vodi za pet posto, a u drugome krugu 6. svibnja predviđa mu se prednost od 16 posto.

Nakon tjedna upornog rasta Hollandeova rejtinga, anketa tvrtke CSA objavljena u četvrtak dala mu je 29 posto glasova u prvome krugu što je dva posto više nego u prethodnim anketama, a Sarkozyju 24 posto, što je dva posto manje.

Amara, jedna od ljevičarskih figura koje je Sarkozy angažirao prvih godina nakon izbora 2007., pridružila se Corrinne Lepage, ekologinji i nekadašnjoj ministrici zaštite okoliša iz prethodne vlade desnoga centra, a koja je najavila da će poduprijeti Hollandea, jer je Sarkozy otišao previše udesno.

I Sarkozyjev konzervativni prethodnik Jacques Chirac (79) kani glasati za Hollandea, izjavio je čovjek koji mu je pomogao pisati autobiografiju nakon 12 godina na čelu države, od 1995. do 2007. godine.