USKORO ZRAČNI UDARI?

Sarkozy traži bombardiranje Gadafija!

10.03.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predlaže čelnicima Europske unije ciljane zračne napada na Libiju, odnosno snage Moamera Gadafija, javlja agencija France-Presse (AFP)! Logična je to nadogradnja jutrošnjeg poteza kad je Francuska preduhitrila ostale velesile proglašavanjem pobunjeničkih snaga legitimnim vlastima Libije

Europska unija u četvrtak je pooštrila sankcije protiv libijskog režima, a više ministara zemalja članica zatražilo je odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija i početak dijaloga s oporbom. Sankcije su pooštrene zamrzavanjem imovine ključnim libijskim financijskim institucijama, među kojima je i libijska središnja banka i državni investicijski fond (LIA). EU je krajem prošlog mjeseca uveo embargo na oružje, zabranu izdavanja viza i zamrznuo imovinu Gadafiju i njegovim suradnicima.

Francuzi su u četvrtak izvijestili kako priznaju Libijsko nacionalno vijeće kao legitimno tijelo libijskoga naroda, objavio je dužnosnik ureda francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.On je također kazao kako Francuzi namjeravaju poslati veleposlanika u Bengazi i primiti libijskog izaslanika u Parizu. Informacija ja objavljena nakon sastanka francuskoga predsjednika i dužnosnika Libijskog nacionalnog vijeća.

Prema istraživanju javnog mišljenja čiji je rezultate u četvrtak objavio list France Soir, 63 posto Francuza izjasnilo se protiv vojne intervencije UN-a u Libiji, a za intervenciju je 36 posto stanovnika te zemlje,

Ukupno 69 posto ispitanika protivi se i vojnom angažmanu Francuske u Libiji. Ministri vanjskih poslova EU-a i ministri obrane NATO-a u četvrtak će u Bruxellesu razgovarati o pronalaženju zajedničkog stajališta o Libiji, osobito o potencijalnom uvođenju zone zabrane leta. Pripadnici režima pukovnika Moamera Gadafija u četvrtak su ponovno izveli zračne napade na strateški važnu regiju Ras Lanuf, u kojemu je istoimeni grad važan zbog nafte, a trenutačno je u rukama opozicijskih snaga.

Protivnici Nacionalnog vijeća čije je sjedište u Bengaziju, pozvali su na međunarodnu pomoć, tražeći uspostavljanje zone zabrane leta, čime bi se omogućilo sprečavanje bombardiranja oporbenih snaga i civila. Vijeće je također istaknulo kako ne želi strane vojnike na libijskom teritoriju. Istraživanje je provela tvrtka Ifop na uzorku od 1.002 osobe starije od 18 godina.