ŠAMPONI KOJI SVAŠTA PERU

Sarkozy primao ilegalni novac od L'Oreala

01.09.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Francuski predsjednik možda voli L'Orealove šampone, ali još više voli njegov novac. U svježe objavljenoj knjizi 'Sarko Killed Me' navodi se izjava njegovateljice Liliane Bettencourt, najbogatije žene u Francuskoj i većinske vlasnice kozmetičke tvrtke, kako je vidjela bogatašicu da Sarkozyju i ostalim istaknutim članovima njegove stranke uručuje koverte prepune keša

Novi-stari skandal ponovno potresa Elizejsku palaču nakon što je objavljena knjiga 'Sarko m'a tuer'. Među pikantnim detaljima posebno se ističe citat sutkinje Isabelle Prevost-Desprez, žene koja je sudjelovala u prošlogodišnjem procesu oko bogatašice Liliane Bettencourt i njenim ilegalnim novčanim transakcijama, a koji nedvosmisleno upućuje na to da su Sarkozy i ini članovi njegove stranke UMP u predsjedničkoj kampanji od L'Orealove vlasnice primali živu lovu u kuvertama. Sve kao u najboljim Balzacovim romanima, Sarko bi nakon neformalnih večera u njezinoj vili u Neuilly-sur-Seineu odlazio u salon gdje bi mu imućna prijateljica uz kolačiće i kavu servirala kuverte sa stotinama tisuća eura.

Izvor priče je njegovateljica Bettencourove koja je na vlastite oči vidjela kućne primopredaje, a osim Sarkozyja, u istoj ulozi su se zaticali i ini višepozicionirani članovi UMP-a, poput Erica Woertha, blagajnika stranke. Dadilja, naime, nije htjela da ta izjava uđe u zapisnik na sudskom procesu koji se prošle godine vodio protiv većinske vlasnice L'Oreala, jer se bojala cijene koju bi mogla platiti impliciranjem ilegalnih radnji francuskog predsjednika.

Najbogatija žena Francuske (druga u zemlji nakon Bernarda Arnaulta) i 15. na Forbesovoj listi najimućnijih pojedinaca u svijetu teži 23,5 milijarde dolara, sasvim dovoljno da neprestano izaziva skandale. Osim suđenja zbog navodne utaje poreza (držala je nedeklarirane sume novca u švicarskim bankama) i ilegalnog financiranja Sarkozyjeve stranke (političke donacije ograničene su na 7500 eura za stranke i 4600 za pojedince), stara udovica koja danas broji 88 godina šikanirala je obitelj odlukom da pozamašan dio bogatstva prepiše na pisca i fotografa, i, naravno, ljubavnika Francoisa-Mariea Baniera, mlađeg par desetaka godina. Premda ga je nakon obiteljskih razmirica, povlačenja po sudovima i, očekivano, prekinute veze, izbrisala iz oporuke, pragmatični je fotograf u međuvremenu primio oko 1,3 milijardi eura u kojekakvim poklonima, poput slika i polica životnih osiguranja vrijednih oko 500 milijuna eura.

Simpatije između Sarkozyja i Bettencourtove traju još iz vremena kada je ovaj bio gradonačenik Neully-Sur-Seinea, elitne četvrti kraj Pariza rezervirane za ultrabogate Francuze. Zajedničke večere budućeg predsjednika i L'Orealove vlasnice već su u ono doba bile uobičajene.

Iz Elizejske palače odgovaraju da su tvrdnje u knjizi skandalozne, neutemeljene i neistinite. Kada netko tako dobro sroči repliku, stvarno je teško ne povjerovati.