'OBAVLJANJE POSLA'

Sarkozy odbacio Gatesove kritike na europsku ulogu u Libiji

24.06.2011 u 21:37

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je odbacio kritike europske uloge u intervenciji u Libiji koje je iznio ministar obrane SAD-a Robert Gates i ustvrdio da europski saveznici 'obavljaju posao'

Gates je europsku vatrenu moć kritizirao u govoru u Bruxellesu ovoga mjeseca. 'Posebice je bilo neprimjereno za Gatesa da to kaže i, štoviše, potpuno netočno s obzirom na ono što se događa u Libiji', rekao je Sarkozy novinarima na summitu EU-a u Bruxellesu.

'Sigurno je bilo drugih trenutaka u povijesti kada je to mogao reći ali ne kada su Europljani u svoje ruke hrabro preuzeli libijsko pitanje i kada Francuska i Britanija sa svojim saveznicima, velikim dijelom, obavljaju posao'.

Gates, koji krajem mjeseca treba otići u mirovinu, je izjavio da SAD mora nadoknađivati nedostatak streljiva i upozorio da NATO savez riskira postati 'vojno nevažan'.

'Mislim da ga je njegovo umirovljenje možda navelo da stanje u Libiji nije preispitao dosta pozorno jer, bez obzira što ljudi žele reći, nemam dojam da Amerikanci obavljaju glavninu posla u Libiji', rekao je Sarkozy.