SUSRET U PARIZU

Sarkozy obećao Jalilu jačanje udara na Libiju

20.04.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Libijski oporbeni vođa Mustafa Abdul Džalil susreo se u srijedu u Parizu s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, koji mu je obećao da će Francuska pojačati zračne udare na snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju

Sastanak Sarkozy-Abdul Džalil održava se u vrijeme dok se zapadne sile trude rasplesti sukob u Libiji koji traje već dva mjeseca.

Sarkozy je, prema priopćenju Elizejske palače, obećao libijskom oporbenom vođi da će Francuska pojačati zračne udare na snage odane Gadafiju, bez otkrivanja drugih detalja.

Abdul Džalil je novinarima nakon susreta izjavio kako je pozvao Sarkozija u Bengazi a poručio je i da se libijska oporba obvezuje da će izgraditi demokratski poredak u zemlji te da će se 'vođom države postajati na izborima, a ne na tenku'.

Izvori bliski libijskoj oporbi kazali su prije sastanka kako bi Abdul Džalil mogao predati i popis libijskih dužnosnika u Tripoliju s kojima bi pobunjenici bili voljni surađivati u slučaju da Gadafi odstupi s vlasti.

Sarkozyjev ured objavio je prije susreta kako će se razgovori koncentrirati na demokratsku preobrazbu Libije.

Libijski ministar vanjskih poslova Abdul Ati al Obeidi također je dao naslutiti da bi se o Gadafijevoj budućnosti moglo pregovarati kao i da bi se izbori mogli održati ukoliko se obustave zračni napadi NATO-a.

'Ukoliko prestanu napadi, nakon šest mjeseci mogli bi se održati izbori pod nadzorom UN-a', kazao je al Obeidi za BBC dodajući da bi se na izborima moglo rješavati bilo koje pitanje uključujući i budućnost Gadafija kao vođe.