BIVŠI NEPRIJATELJ

Sarkozy nudio Thuramu ministarsko mjesto

03.02.2009 u 16:56

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ponudio je bivšem francuskom nogometnom reprezentativcu Lilianu Thuramu mjesto ministra za pitanja manjina. Thuram se koncem prošle godine sastao s francuskim predsjednikom i njegovim savjetnikom Claudeom Gueantom, međutim na koncu je ipak odbio ponudu

PARIZ - "Razgovarali smo nekoliko sati, no na koncu sam odbio ponudu," kazao je Thuram koji nije želio dublje obrazlagati zašto je odbio ponudu.

"Još nije vrijeme za moj ulazak u politiku," dodao je.

Thuram je tijekom, a posebice nakon prekida igračke karijere, aktivan u raznim civilnim udrugama, a prije četiri godine je došao u sukob sa Sarkozyjem koji je tada obnašao dužnost ministra unutrašnjih poslova. Thuram je tada optužio Sarkozya za korištenje 'rasističkog jezika' i da njegove agresivne metode riješavanja problema u pariškim predgrađima neće donijeti ništa dobroga. Niti Sarkozy nije ostao dužan. Nazvao je Thurama 'milijunašem koji se u velikoj limuzini vozi kroz geto i skuplja jeftine bodove. Čak je izjavio kako bolje pozna život ljudi u getu, nego Thuram premda je odrastao u jednog od najbogatijih francuskih općina.

Thuram je rođen u Pointe-a-Pitre na Guadeloupeu i odrastao je u velikom siromaštvu. Igračku karijeru je započeo u Monacu, a igrao je i za Parmu, Juventus i Barcelonu. Za francusku vrstu je prikupio 142 nastupa i postigao dva pogotka, oba Hrvatskoj u polufinalu SP-a 1998. godine. Karijeru je okončao u kolovozu prošle godine nakon što mu je na liječničkom pregledu otkrivena srčana malformacija.