SAMIT EPP-A

Sarkozy: Europa je u velikoj opasnosti!

08.12.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Četvrtak je zadnji dan sastanka Europske pučke stranke (EPP) na kojem, među ostalima, sudjeluju francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, te na kojem se održavaju konzultacije o spašavanju eura pred ključni samit EU-a u Bruxellesu u petak. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je na sastanku rekao da 'sve mora biti učinjeno za spas europske valute od kolapsa', dok je Sarkozy izjavio da je 'Europa u velikoj opasnosti'

'Europa nikada nije bila toliko nužna. Nikada se nije nalazila u tolikoj opasnosti', kazao je Nicolas Sarkozy na ovogodišnjem sastanku europskih pučana, javlja BBC.

'Nikada se toliko zemalja nije željelo pridružiti Europi. Nikada rizik od raspada Europe nije bio tako velik. Europa se suočava s izvanredno opasnom situacijom', nastavio je Sarkozy.

Dodao je kako gospodarstva eurozone imaju još nekoliko tjedana za odluku, ali da vrijeme radi protiv njih.

'Ako se ne složimo o tome, bojim se da nećemo biti u mogućnosti složiti se oko ičeg drugog. To je analiza', zaključio je Sarkozy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će biti potrebene godine da se riješi kriza eura, ali obećava da će sutrašnji samit pronaći rješenje.

Ovogodišnji samit EPP-a ima posebno značenje jer 16 od 27 zemalja članica EU-a na čelu ima vlade desnog centra, uključujući Francusku i Njemačku, piše EurActiv.com.

Jose Manuel Barroso
je izjavio da je 'sutrašnji samit zaista od presudne važnosti'.

'Ono što očekujem od svih čelnika je da ne dolaze govoriti o onome što ne mogu učiniti, već da govore o onome što će učiniti za Europu', naglasio je Barroso.

'Cijeli svijet nas gleda i ono što svijet očekuje od nas nije više nacionalnih problema, već europska rješenja', zaključio je Barroso.

Na samitu EPP-a sudjeluje i Jadranka Kosor

Nakon Marseillea čelnici Europske unije sastat će se na neformalnoj radnoj večeri uoči sastanka u Bruxellesu u petak.