ZATVARANJE GRANICA

Sarkozy dobio podršku Njemačke za rušenje Schengena?!

24.04.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Na svom prvom mitingu nakon prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Nicolas Sarkozy se, posve očekivano, umilnim tonom obratio glasačima krajnje desnice čiji su mu glasovi kronično potrebni za eventualno osvajanje uzastopnog mandata u Elizejskoj palači. Naime, s 18 posto Nacionalni front ostvario je svoj povijesni uspjeh, a upravo bi odluka tih glasača mogla biti presudna u drugom krugu izbora. Ukratko, objasnio je na mitingu u Saint-Cyru da ih on nimalo ne osuđuje, za razliku od ostatka političke elite, da razumije njihovu 'patnju', da uvažava poruku koju se odaslali te ih, naravno, poziva da se ujedine iza njegove kandidature

Osim tih općih poruka, Sarkozy nastoji u zadnji čas poduzeti i nekoliko konkretnih mjera koje su direktno na liniji interesa ekstremne desnice, točnije, želi što prije pokrenuti raspravu o Schengenskom sporazumu i zauzdavanju imigracije.

U četvrtak je u Luxemburgu, javlja AFP, sazvan sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a na kojem će se raspravljati o mogućem zatvaranju nacionalnih granica u slučaju 'jakog migracijskog vala'.

Naime, u zajedničkom pismu njemačkog i francuskog ministra unutarnjih poslova traži se da države nanovo zadobiju kontrolu nad nacionalnim granicama tijekom mjesec dana u slučaju da se primijeti 'velika propusnost' na jednoj od granica prostora omeđena Schengenskim sporazumom.

Njemačko-francuska inicijativa nije nova, a rasprava o čvršćem ustroju Schengenskog sporazuma traje još od početka 2011. godine. Sva dosadašnja rješenja koja je predložila Europska komisija odbacila je francuska vlada, a više-manje je jasno da ni ova posljednja inicijativa neće dovesti do konkretnih rezultata sve dok traju francuski predsjednički izbori.

Stoga, tražene mjere u kojima se, među ostalim, predviđa i moguće 'privremeno isključenje' određenih država iz Sporazuma (misli se, prije svega, na Grčku, koja prema službenom Parizu ne kontrolira dovoljno čvrsto svoju granicu s Turskom) imaju prije svega simboličku, da ne kažemo demagošku vrijednost. Anonimni izvori iz Bruxellesa potvrdili su da se o tako bitnim odlukama neće raspravljati prije 26. svibnja, kada je previđen sljedeći susret ministara unutarnjih poslova, dakle dvadeset dana nakon konačnog ishoda izbora u Francuskoj.

Cecilia Malmström, povjerenica za unutarnje poslove EU-a, izjavila je da bi se 'europski čelnici morali dokazati kao lideri umjesto da se dodvoravaju krajnjoj desnici'.