PREVIRANJA U FRANCUSKOJ

Sarkozy dao Fillonu mandat za sastav nove vlade

14.11.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prihvatio je u subotu navečer ostavku vlade, utirući put njezinoj preinaci najavljenoj prije više mjeseci, po priopćenju iz predsjednikova ureda

'Na temelju članka 8 Ustava, Francois Fillon je predsjedniku republike uručio ostavku vlade', ističe se u tekstu. 'Predsjednik republike prihvatio je tu ostavku', dodaje predsjedništvo.

Ostavka je, po uobičajenoj proceduri, prva etapa u rekonstrukciji vlade najavljenoj prije pet mjeseci i planiranoj, kako navode izvori u vladi i UMP-u (desnica, na vlasti) za ponedjeljak. To će biti četvrta rekonstrukcija vlade otkad je Sarkozy na čelu države.

Taj je potez uslijedio dan nakon što je Fillon odstupio s mjesta premijera, zajedno sa svim ministrima, kako bi Sarkozyju omogućio rekonstrukciju vlade.

Imenovanje nove vlade očekuje se kasnije u nedjelju, a izvori navode da će imati 26 ministara i državnih tajnika, umjesto dosadašnjih 37. Bivši premijer i sadašnji gradonačelnik Bordeauxa Alain Juppe trebao bi preuzeti dužnost ministra obrane, prenose izvori.

U javnosti se već duže vrijeme nagađa o rekonstrukciji vlade, četvrtoj tijekom Sarkozyjeva mandata, a pokrenuo ih je loš rezultat vladajućih na lokalnim izborima ovoga ljeta.

Sarkozyu pada popularnost zbog reforme mirovinskog sustava kojom se odlazak u mirovinu produžuje za dvije godine. Analitičari procjenjuju da će Sarkozy iskoristiti rekonstrukciju vlade kako bi popravio svoj imidž, prije utrke za drugi predsjednički mandat 2012. godine.