VELIKA BRITANIJA SVE DALJE OD EU

Sarkozy Cameronu: 'Propustio si dobru priliku za začepiti'

24.10.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Nicolas Sarkozy je ovih dana u odličnom raspoloženju, čini se, a mi tek možemo pretpostaviti da je razlog u naručju Carle Bruni. No bez obzira na predsjedničku prinovu, čelnik Francuske je itekako angažiran oko krize eura. Do te mjere da je bez problema oprao Davida Camerona na nedjeljnom samitu u Bruxellesu. 'Propustio si dobru priliku za začepiti', obrušio se Sarkozy na britanskog premijera kada je ovaj počeo argumentirati zašto članice EU izvan eurozone moraju imati utjecaj na rasplet krize

Velika Britanija sve je dalje od europske prijestolnice, a njezin premijer ima samoubilačku zadaću pronaći tjesnac između ignorancije kolega iz eurozone i sve žešćeg antieuropskog sentimenta kod kuće. Tenzija je pukla na nedjeljnom samitu kada je Cameron uzeo riječ ne bi li se založio za veći utjecaj članica EU izvan zone eura u pitanju rješavanja krize. U riječ mu je brutalno upao Sarkozy: 'Izgubio si dobru priliku za začepiti. Dosta nam je tvog kritiziranja i uputa što trebamo činiti. Kažete da mrzite euro, a sada se hoćete miješati u naše poslove.'

Francuski je predsjednik vjerojatno najpozvaniji na izljeve bijesa. Kako stvari stoje, banke će im pretrpjeti najveće gubitke u krugu kolega iz eurozone zbog 'šišanja' grčkog duga koji bi mogao biti otpisan i do preko 50 posto. Drugo, to povlači njihovu nužnu i hitnu dokapitalizaciju koja će prvo ići preko nacionalnih budžeta. Tako želi Angela Merkel, a što želi njemačka kancelarka, time se ne da previše žonglirati. Sarkozy bi, naime, da kesu odriješi Središnja europska banka.

S druge strane La Manchea, Cameron prolazi vlastitu političku traumu. U redovima svoje stranke trpi izuzetnu antieuropsku klimu. Čak 70 zastupnika torijevaca podržava ideju referenduma na temu izlaska Velike Britanije uz Europske unije. Glasovanje o referendumu stavljeno je na dnevni red parlamenta, što je izrazit udarac premijeru, bez obzira na činjenicu da definitivno neće dobiti potrebnu većinu. Situacija je toliko galvanizirana da je članovima Cameronovog kabineta upućena nota zvana 'three line whip' – najstroža direktiva stranke – da ukoliko glasuju za referendum, gube stolicu u vladi.

Ministar vanjskih poslova William Hague nazvao je inicijativu komadom grafita. 'Radi se o krivom pitanju u krivo vrijeme', dodao je ministar, podsjećajući da takvo nešto nije bilo u programu niti torijevaca, niti liberalnih demokrata, te da samo opterećuje ekonomsku nesigurnost zemlje.

Ukratko, Velikoj Britaniji je itekako stalo do Unije čisto radi akta o jedinstvenom tržištu. Na Kontinent im otpada 60 posto izvoza. Istovremeno, zbog krize eura za koju se ne smatraju odgovornima žele od Bruxellesa dobiti veću autonomiju. Cameron se već izborio da od 2013. Velika Britanija ne sudjeluje u financijskom pomaganju kriznih država eurozone.

Konzervativac Bernard Jenkin prigovara premijerskom kolegi da referendum o izlasku iz Unije nije samo torijevska inicijativa. 'Uzimamo u obzir javno mnijenje. U zadnjih 35 godina nitko ga nije konzultirao po pitanju članstva u EU', veli Jenkin.

Cameron će, dakako, u nadolazećem razdoblju pokušati prebaciti što je više moguće ingerencija iz Bruxellesa u London, a da ne dovede u pitanje jedinstveno tržište. I sam ministar Hague drži da je zaštita nacionalnih interesa prioritet ove vlade. S obzirom da se nepovjerenje u eurozonu preslikava i na otočku ekonomiju, jasno da britanski premijer zahtijeva ravnopravnu zaštitu zemalja izvan eurozone, kao i glas u raspravi oko rješavanja financijske krize. Doduše, u poziciji kolateralne žrtve i s lobiranjem za veće ovlasti Londona, ne može očekivati ništa više od kolateralnog glasa.