slovenski strahovi

Šarec očekuje da Von der Leyen neće djelovati po stranačkim linijama

27.11.2019 u 19:02

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec rekao je u srijedu kako bi novoimenovana Europska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen trebala raditi u skladu s vladavinom prava, a ne po stranačkim linijama, s jasnom aluzijom na slovenski stav da je prijašnja Komisija Jean-Claudea Junckera bila naklonjena Hrvatskoj u sporovima Zagreba i Ljubljane.

'Nadam se da će nova Komisija prepoznati one elemente koje zagovara i Slovenija, a to je vladavina prava. Vjerujem kako će se shvatiti da na neke stvari treba gledati drukčije, a ne samo prema stranačkim linijama', kazao je Šarec u izjavi novinarima.

Riječ je o očitoj aluziji na više puta izraženo stajalište njegove vlade da je prijašnja Komisija koju je vodio Jean-Claude Juncker navodno bila pristrana kad je riječ o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu jer se nije pridružila slovenskoj tužbi pred Europskim sudom u Luxembourgu.

Tužbom Slovenija zahtijeva da se Hrvatska proglasi kršiteljicom europskog prava jer nije prihvatila arbitražnu odluku o granici, nakon što ju je Slovenija kompromitirala. Europska komisija odbila se lani priključiti toj tužbi i zauzela "neutralan" stav, pri čemu je u Sloveniji doživjela žestoke kritike zbog navodnog popuštanja Hrvatskoj koja prema slovenskim kritičarima neprovedbom arbitraže krši europsko i međunarodno pravo i načelo vladavine prava na kojemu je zasnovana EU.

Razloge za takvu navodno pristranost u Sloveniji velik dio politike i javnosti vidi u strukturama institucija EU-a u kojima dominiraju dužnosnici iz Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i HDZ, dok su u Sloveniji konzervativci većinom u oporbi te u europskim ustanovama navodno neutjecajni.

Sadašnji premijer Marjan Šarec, ali i prethodna vlada koju je vodio Miro Cerar zamjerali su osim navodne "pristranosti" u tumačenju arbitražnog spora i to što je Komisija Hrvatskoj dopustila iznimku prema kojoj se na europskom tržištu smije prodavati i vino iz Istre pod oznakom "teran" makar je Slovenija ekskluzivnu zaštitu za svoj kraški teran izborila odmah nakon ulaska u EU. Zbog toga je Slovenija Europsku komisiju tužila sudu EU-a sa zahtjevom da se delegirani akt kojim je to učinjeno poništi.