U PROVEDBI ARBITRAŽE

Šarec: Merkel može pomoći, ali ne kao medijatorica

12.10.2018 u 19:18

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u petak da njemačka kancelarka Angela Merkel može pomoći u primjeni arbitražne presude, ali je isključio njeno političko posredovanje u graničnom pitanju koje Slovenija smatra zaključenim.

'Kancelarka Merkel ne može igrati ulogu medijatora jer je to već obavio arbitražni sud', kazao je Šarec slovenskim novinarima koji prate njegov posjet Berlinu, reagirajući na njenu ponudu da dade svoj „mali doprinos“ rješenju spora dviju članica EU-a, što je sugerirala na konferenciji za novinare nakon razgovora sa slovenskim premijerom.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare potvrdila da je sa Šarcem razgovarala i o pitanju arbitražne presude koju Slovenija smatra konačnim rješenjem za granični spor.

'Bilo bi vrijeme da se uz sve ostala aktualna pitanja i to riješi', kazala je Merkel, dodavši da je Njemačka u tome spremna dati 'mali doprinos' objema državama.

Kancelarka Merkel nije htjela dodatno pojašnjavati smisao svoje izjave o njemačkom doprinosu uređenju slovensko-hrvatskog prijepora niti ustvrditi da se radi o kršenju europskog prava, kako to tvrdi Ljubljana, pojašnjavajući da o tome ne treba govoriti u javnosti, ali da spor treba riješiti.

'Kancelarka može pomoći tako da kaže da presudu arbitara treba poštovati i implementirati', rekao je slovenski premijer po završetku posjeta Berlinu.

Prema stajalištu Slovenije, Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rješenja i njegove primjene u praksi zapravo krši europsko, ali i međunarodno pravo, a i novi slovenski premijer u Berlinu je rekao da se sada, kad je odluka arbitraže poznata, treba samo primijeniti.

U to bi, kako očekuju Šarec i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, trebalo uvjeriti i Hrvatsku, putem tužbe, ali i međunarodnog pritiska utjecajnijih država u Europskoj uniji.

Sada je moguće razgovarati samo o implementaciji presude, pri čemu će Slovenija braniti svoje interese, ali biti konstruktivna po tom pitanju i ubuduće, dodao je slovenski premijer.