MORA NA ODMORU IZ SNOVA

Sarajka preživjela napad krda slonova

10.05.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Odmor iz snova, safari u kenijskim savanama, umalo je završio tragično za Sarajku Elviru Tiro i njene prijatelje! Krdo razjarenih slonova napalo je njihovo vozilo dok su ih pokušavali fotografirati

Nakon višesatne drame spasili su ih lokalni stanovnici, a Tiro se vratila u Bosnu i Hercegovinu. Iako se događaj desio još u siječnju, sjećanje na opasnu avanturu u najvećem nacionalnom parku tamošnjih predjela Masai Mara nije izblijedjelo. 'Obično kada krenete na safari dobijete upute od rendžera što smijete raditi i kuda se možete kretati. Nama su zabranili da napuštamo vozilo, ali kada smo vidjeli žirafe, zebre i ostale životinje, nismo mogli odoljeti i to smo zanemarili te ih slikali', priča Tiro.

Sve je bilo u najboljem redu dok nisu 'naljutili' slona koji je u jednom trenutku zamahnuo ušima i, podignute surle, potrčao ka džipu u koji su uspjeli utrčati, piše 24sata.info. 'Prijateljica koja inače živi u Keniji kazala mi je da je ovo znak da je izuzetno ljut, ali tek sam se uplašila kada su za njim krenuli i ostali slonovi iz krda. Bježeći, zaglavili smo se u močvari i tada je nastao pakao. Oko džipa je urlalo cijelo krdo. Ugasili smo automobil i nismo se smjeli micati. Cijeli život mi je prošao ispred očiju, mislila sam da je kraj. Puna tri sata bili smo u vozilu opkoljeni životinjama. Slonovi su surlama ljuljali automobil', priča Elvira.

Nakon tri sata počela je padati kiša i puhati vjetar te su se slonovi, konačno, udaljili od automobila. No, tu nije bio kraj drami, jer je vozilo zapalo u močvarni teren. Nisu se mogli sami izvući iz gliba, a padao je mrak. 'Kenijci koji su na obližnjem brdu izvodili radove vidjeli su džip koji se nekoliko sati nije micao, pa su zbog radoznalosti došli do nas. Pomogli su nam da se izvučemo i zahvalna sam im bezgranično, jer tko zna što bi bilo s nama da smo dočekali mrak', dodaje Elvira.

Slonovi u nacionalnom parku Masai Mara prevrnu godišnje desetine automobila u kojima stradaju ljudi. Tiro je imala sreće te je ovu avanturu okončala zdrava. Iako je imala susreta i sa zmijama, kaže da strah koji je preživjela od slonova ne može mjeriti čak ni sa strahom koji je proživljavala u ratu.