ŠEF ZLOČINAČKE ORGANIZACIJE

Sarajevskom kamataru 20 godina zatvora

23.06.2009 u 20:49

Bionic
Reading

Županijski sud u Sarajevu proglasio je u u utorak Muhameda Ali Gašija krivim za udruživanje u zločinačku organizaciju kojoj je bio na čelu te ga osudio na dvadeset godina zatvora i na oduzimanje protuzakonito stečene imovine i novčane dobiti

SARAJEVO - Sudsko vijeće proglasilo je krivim i Gašijeva brata Aziza i šest njegovih suradnika te ih osudilo na kazne od godinu i pol do četiri godine zatvora.

Gaši, bosanskohercegovački državljanin podrijetlom s Kosova, godinama je glasio za jednog od najmoćnijih ljudi iz sarajevskog kriminalnog miljea te za kamatara koji je veliko bogatstvo stekao posuđivanjem novca i iznudama.

Optužnica po kojoj je danas i osuđen u prvostupanjskom postupku uz iznudu ga je teretila i za nasilničko ponašanje, protuzakonito uzimanje nekretnina, bespravnu gradnju, pranje novca ali i za ubojstvo jer se smatralo kako je on naručio ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, prvog čovjeka rivalske kriminalne skupine.

Optužbu za ubojstvo sud međutim nije prihvatio.

Sudskom presudom ispunjen je ipak zahtjev da se Gašiju oduzme protupravno zauzeta zgrada u središtu grada, do koje je došao zbog neplaćenog duga na ime kamata, kao i novac u iznosu većem od 200 tisuća eura koji je stekao njenim iznajmljivanjem.

Županijski tužitelj Oleg Čavka izjavio je kako je djelomice zadovoljan presudom i to prije svega zbog činjenice da se dokazalo postojanje zločinačke organizacije odnosno pranje novca te da mu se istodobno oduzme protuzakonito stečena imovina.

Najavio je pak žalbu na dio presude koja Gašija oslobađa optužbe za ubojstvo.