MEDIJSKE KONSTRUKCIJE

Sarajevski 'San': Čović i Dodik dijele BiH

28.10.2009 u 22:21

Bionic
Reading

Sarajevski list 'San' objavio je u srijedu kako, navodno, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović i predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik spremaju nov plan za podjelu BiH.

Ne pozvavši se na ikoji određen izvor, niskonakladni sarajevski list tvrdi kako su Čović i Dodik na tragu dogovora o uspostavi novoga teritorijalnog ustroja BiH koji bi se temeljio na trima entitetima te na Sarajevu kao distriktu.

Sličnu informaciju u početku tjedna, također se ne pozivajući na izvor, objavio je jedan od bosanskohercegovačkih internetskih portala kritički raspoloženih prema vođi HDZ-a BiH.

U granice novoga, navodno, hrvatskog entiteta, po tvrdnjam sarajevskog lista, ušao bi prostor Zapodnohercegovačke, Hercegbosanske i Posavske županije te većinske hrvatske općine u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. Pozivajući se na dobro obaviještene, ali neimenovane izvore, list tvrdi kako bi tim planom RS ostao u sadašnjim granicama, a Federacija BiH bila bi podijeljena na bošnjački i hrvatski entitet u koji bi ušao sav Mostar kao glavni grad trećeg entiteta.

Prijedlog preustroja BiH na četiri teritorijalne jedinice umjesto dvaju sadašnjih entiteta zapravo je spomenut tijekom pregovora o reformama koje su 2008. u mjestu Prudu počeli Čović, Dodik i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Taj prijedlog nikad nije dobio Tihićevu potporu, a Dodik je kazao kako je preustroj BiH moguć samo ako se očuva Republika Srpska u sadašnjim granicama.

Teritorijalni preustroj BiH uopće nije bio na dnevnom redu pregovora vođa sedam političkih stranaka u BiH vođenih 9. i 20. listopada u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva pod pokroviteljstvom švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga.