KONAČNA ODLUKA

Sarah Palin odustala od predsjedničkih izbora

06.10.2011 u 09:45

Bionic
Reading

Bivša guvernerica Aljaske Sarah Palin obznanila je da se neće uključiti u utrku za američke predsjedničke izbore koji će se održati u studenom 2012. godine

Sarah Palin (47) takvu je odluku donijela nakon 'dosta razmišljanja'. Zajedno s mužem Toddom sada će se 'posvetiti bogu, obitelji i državi'.

Objava Sarah Palin iščekivala se s nestrpljenjem i nervozom u redovima republikanskih kandidata za predsjedničku nominaciju.

Prema sadašnjim anketama, pobjednik stranačkih predizbora tražit će se između bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, biznismena Hermana Caina i teksaškog guvernera Ricka Perryja.

'Nakon mnogo molitvi i ozbiljnog razmatranja, odlučila sam da neću tražiti republikansku nominaciju za predsjedničke izbore', napisala je Palin svojim pristašama.

'Moja obitelj je na prvom mjestu i očito je da smo Todd i ja imali na umu obiteljski život prije nego što smo donijeli ovakvu odluku', poručila je Palin.

Palin se nije u cijelosti odrekla političkog angažmana. Najavila je da će u idućim tjednima 'koordinirati strategije koje će pomoći zamijeniti predsjednika' (Baracka Obamu), vratiti kontrolu Republikanske stranke nad Senatom i zadržati kontrolu nad Zastupničkim domom američkog Kongresa.

Bivša guvernerica Aljaske nije podržala nijednog republikanskog kandidata za predsjedničku nominaciju, no isključila je mogućnost da se uključi u izbore kao kandidat treće stranke.

'Pretpostavljam da bi sudjelovanje treće stranke (na izborima) zagarantiralo Obamin reizbor i to je posljednja stvar koju naša država može priuštiti. Dakle, ne razmatram nikakvu treću stranku', kazala je Palin, gostujući u emisiji radijskog voditelja Marka Levina.

Objava Sarah Palin uslijedila je dan nakon što je od sudjelovanja u predsjedničkoj utrci odustao i guverner New Jerseyja Chris Christie.

Sarah Palin pojavila se na nacionalnoj političkoj sceni 2008. godine kao potpredsjednički kandidat u predsjedničkoj kampanji senatora iz Arizone Johna McCaina.

Nakon gubitka na izborima vratila se na Aljasku i dala ostavku na funkciju guvernerice na polovici svog prvog mandata.

Nagađanja o uključenju Sarah Palin u predsjedničku utrku za izbore 2012. pojavila su se nakon što je autobusom krenula u obilazak pojedinih američkih saveznih država.

Usto, Palin ima veliku podršku članova Tea Party pokreta i jedna je od najprepoznatljivijih osoba u američkoj politici.

Majka petero djece u međuvremenu je potpisala nekoliko unosnih ugovora s američkim TV postajama, objavila dvije knjige i pokrenula mašinu za prikupljanje novčanih donacija.