LED STVARA BRANE

Sante na rijekama prijete ledenim poplavama!

07.02.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Zbog niskih temperatura, na rijekama u Hrvatskoj stvara se led i gomilaju sante koje bi mogle blokirati tokove, stvoriti prirodne brane i uzrokovati tzv. ledene poplave, upozoravaju hidrolozi

'Nizak vodostaj rijeka dodatan je rizik jer vode sporije teku, led se lakše stvara, a lakše se formiraju i prirodne ledene brane', rekla je mr. Dijana Oskoruš s Odjela za nanos i morfologiju riječnih korita u Sektoru Hidrologije Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Naša hidriologinja kaže da najviše problema ima na Dravi i Dunavu osobito na tzv. daljskoj krivini gdje Dunav radi oštar zavoj, pa sante leda mogu zapeti.
'Kada se sante nagomilaju, stvara se prirodna brana i dolazi do zatvaranja riječnog profila. Protok vode slabi, nizvodno ona kopni, no uzvodno buja i može se izliti. To se zove ledena poplava. U Osijeku je bilo takvih situacija u prošlosti. Trenutno imamo ledolomce koji razbijaju led na Dravi i pokušavaju to spriječiti. Hrvatske rijeke su male, protok vode je sporiji, pa je i vjerojatnost zaleđivanja veća. Bilo je godina, primjerice 1929. i 1956. kada je Sava bila potpuno zaleđena. Inače se uobičajeno zna zalediti uz obalu', objasnila je mr. Oskoruš.

Led na Dravi. Kliknite za uvećanje

Na pitanje može li obilje snijega što je ovih dana napadao u Europi izazvati poplave, naša sugovornica kaže da za sada opasnosti nema jer su temperature previše niske.

'To će ovisiti o brzini zatopljenja i otapanja snijega. Prema sadašnjim prognozama, drugi dio veljače bit će nešto topliji, međutim, ne značajno, pa eventualne probleme možemo očekivati tek u ožujku. Ako otapanje bude postupno, poplava ne bi trebalo biti. Budući da smo imali nizak vodostaj i suše, podzemne vode su niske, a vodostaji minimalni. Otapanjem snijega prvo će se oni popuniti, a tek onda postoji mogućnost izlijevanja. No slika će biti jasnija tek kroz mjesec dana', rekla je mr. Oskoruš.