MERKEL I SARKOZY:

'Sankcije za one koji krše pravila'

06.05.2010 u 15:07

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy istaknuli su u zajedničkom pismu da treba izvući pouke iz grčke krize i poduzeti sve da se ona ne ponovi, uključujući i sankcije za one koji krše dogovorena pravila.

'Ova kriza je pokazala da su sve zemlje odgovorne za stabilnost eurozone i snagu zajedničke valute. Da bi ekonomska i monetarna unija i dalje bila uspješna, nije dovoljan samo odgovor na tu krizu, nego se mora ići dalje i izvući pouke, poduzimajući sve potrebne mjere kako se ovakva kriza ne bi ponovila', kažu Merkel i Sarkozy u zajedničkom pismu upućenom predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu i predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu, uoči summita 16 čelnika eurozone koji će se u petak navečer održati u Bruxellesu.

Dvoje čelnika smatra da je potrebno ojačati ekonomsko upravljanje u eurozoni. Ističu da bi čelnici eurozone na svom summitu morali dati jasan signal za jačanje proračunskog nadzora i uvođenje 'efikasnijih sankcija' za one koji krše dopuštene limite.

Nadzor bi se trebao proširiti i na strukturalna pitanja, pitanja konkurentnosti i neravnoteže, ističu Merkel i Sarkozy i dodaju da se za ubuduće treba stvoriti 'čvrsti okvir za rješavanje kriza, uz poštovanje proračunske odgovornosti svake zemlje članice'.

Jedna od mjera koja bi trebala onemogućiti ponavljanje grčke krize trebala bi biti i jačanje nadzora nad službenim statistikama.

'Moramo ojačati kvalitetu nadzora nad statistikama. Nevjerodostojnost grčke statistike u velikoj mjeri objašnjava nepovjerenje tržišta prema toj zemlji. Komisija je predložila jačanje istražnih ovlasti Eurostata i te je prijedloge potrebno provesti u što kraćem roku', ističu čelnici Njemačke i Francuske.

Osim jačanja mehanizama unutar eurozone, potrebno je dodatno regulirati financijska tržišta. 'Reakcije financijskih tržišta posljednjih dana još su više produbile krizu utječući na povišenje kamata na državne obveznice nekih zemalja eurozone', iako za to u stvarnosti nije bilo uporišta, kažu Merkel i Sarkozy.

Oni pozivaju da se razmisli o ulozi agencija za procjenu kreditnog rejtinga u napuhavanju sadašnje krize.'Odluka jedne bonitetne agencije da smanji grčki kreditni rejting prije nego što je objavljen program grčkih vlasti i prije nego što je bio poznat iznos pomoći poziva nas da razmislimo o ulozi bonitetnih agencija u širenju krize', kaže se u pismu.