NAPAD NA HUMANITARNI KONVOJ

Sankcije Izraelu zbog uskrate isprike

07.09.2011 u 12:52

Bionic
Reading

Izrael se neće ispričati Turskoj za prošlogodišnji napad na turski brod Mavi Marmara i nastavit će pomorsku blokadu Pojasa Gaze, izjavio je u srijedu izraelski ministar prometa Israel Katz

'Izrael brani svoje interese i naša vlada se neće ispričati', rekao je Katz za državni radio komentirajući pogoršanje odnosa između Izraela i Turske.

Izraelska vojska napala je prošle godine međunarodni humanitarni konvoj s pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom.

U napadu, koji je izvršen u međunarodnim vodama, ubijeno je devet turskih državljana.

'Izrael će nastaviti pomorski blokirati Pojas Gaze kako bi spriječio prebacivanje oružja teroristima iz Hamasa', palestinskog islamističkog pokreta koji kontrolira taj teritorij, rekao je izraelski ministar.

Turska je prošlog tjedna najavila sankcije Izraelu zbog njegova odbijanja da se ispriča za napad izraelskih specijalaca na turski humanitarni brod na putu za Gazu 31. svibnja 2010.

Turska je u petak objavila da je protjerala izraelskog veleposlanika, zamrznula bilateralne vojne ugovore i pokrenula postupak na Međunarodnome sudu pravde kako bi pobila legalnost blokade Gaze.