IRAN TVRDI

Sankcije EU-a će loše djelovati na nuklearne pregovore

26.06.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Sankcije Europske unije koje će 1. srpnja stupiti na snagu negativno će djelovati na nuklearne pregovore Irana i šestorice, rekao je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova

'Postupci koji krše dogovor Irana i skupine 5+1 imat će negativan učinak na prihvatljivo rješenje' iranske nuklearne krize, rekao je Ramin Mehmanparast na tjednoj tiskovnoj konferenciji.

Iran i šestorica (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) nastavili su u travnju pregovore o iranskom nuklearnom programu pokušavajući pronaći diplomatsko rješenje nakon petnaestomjesečnog prekida, ali se nisu znatnije pomakli.

Nakon tri niza pregovora u Istanbulu, Bagdad i Moskva su se dogovorili da će 3. srpnja u Istanbulu nastaviti pregovore na razini stručnjaka.

Europski embargo na uvoz iranske nafte stupa na snagu 1. srpnja.

Kako navodi Međunarodna agencija za energiju (IEA), europske i američke sankcije već su uzrokovale pad izvoza iranske nafte od 40 posto i sada Iran izvozi 1,5 milijuna barila na dan. No iranski ministar za naftu Rostam Gasemi zanijekao je pad iranskog izvoza.

'Mjere (EU-a) protiv iranskih nacionalnih interesa ostavit će dojam neprijateljstva prema našem narodu', dodao je Mehmanparast.

'Europskim čelnicima bi bilo bolje da razmišljaju o svojim nutarnjim problemima', kazao je, dodavši da će sankcije samo 'naštetiti' vezama Irana i EU-a.

'Sankcije (Iranu) će povećati gospodarske i socijalne probleme europskih zemalja', dometnuo je.