MINISTRI NA USLUZI

Sanja Musić Milanović uvodi tjelovježbu u sve škole

08.06.2015 u 19:50

  • +5

Predstavljanje projekta Poligon

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Učenici nižih razreda iz 120 matičnih osnovnih škola u Hrvatskoj koje nemaju dvoranu za tjelesni odgoj dobit će do kraja lipnja pakete s kompletima didaktičke opreme s kojom će svakodnevno moći odraditi tjelovježbu u svega 30-ak kvadratnih metara, najavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju projekta 'Poligon za tjelesnu aktivnost djece'

Još uvijek 120 matičnih škola od ukupno 878 (ne računajući područne) nemaju školske dvorane, a dok se taj problem ne riješi, cilj nam je bio osigurati djeci uvjete za svakodnevno vježbanje u prostoru škole, kazala je idejna začetnica i voditeljica projekta Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, obraćajući se ravnateljima osnovnih škola koje nemaju sportske dvorane, okupljenima u zagrebačkoj osnovnoj školi 'Matija Gubec'.

Škole će komplete s opremom dobiti tijekom lipnja, edukacija za timove učitelja i kineziologe škola obavit će se do početka nove školske godine, tako da se u rujnu oprema već može koristiti i krenuti s vježbanjem, kazala je Musić Milanović.

'Poligon za tjelesnu aktivnost' provodio se tijekom šest mjeseci kao pilot-projekt u 12 osnovnih škola, u urbanim i ruralnim područjima Hrvatske, gdje se pokazalo da se komplet s didaktičkom opremom za vježbanje (čunjići, obruč, marama i sl.) može uspješno koristiti za tjelovježbu u učionici, hodniku, ispred škole, u bilo kojem prostoru gdje se može osigurati 30-ak kvadrata praznog prostora. Komplet je prijenosni, stane u jedan kovčeg i može se i iznositi iz škole.

'Cilj korištenja poligona jest potaknuti svakodnevnu tjelesnu aktivnost kod djece u školi jer ih mi, nakon razigrane vrtićke dobi, od prvog dana škole zapravo učimo sjedilačkom stilu života koji uzrokuje debljinu, a kasnije i kronične nezarazne bolesti', napomenula je Musić Milanović.

Podsjetila je da je debljina među našim učenicima, kao i u svim mediteranskim zemljama, rastući problem zadnjih godina.

'Poligoni su trenutno najbolje rješenje s kojima se može potaknuti školsku djecu na redovito vježbanje i stjecanje zdravih navika i u školama koje nemaju odgovarajuće prostore', složio se ministar zdravlja Siniša Varga

Provođenje toga projekta pozdravio je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazavši kako je žalosna činjenica da još uvijek 120 matičnih škola nema dvoranu za tjelesni odgoj, a dok se taj problem ne premosti, inicijativa koju su potaknuli Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu provedbe Nacionalnog programa 'Živjeti zdravo', najkvalitetnije je rješenje.

Mornar je pritom napomenuo da je zadaća Ministarstva obrazovanja osigurati novac za plaće osoblju škola, ali je opremanje škola u nadležnosti osnivača - općina, gradova, županija.

Ukupna vrijednost 120 kompleta opreme za poligon je oko milijun kuna, sredstva za kupnju Hrvatski zavod za javno zdravstvo je osigurao uz pomoć Ministarstva zdravlja, a Ministarstvo obrazovanja uz pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje osigurat će edukaciju nastavnika.

Projekt je pozitivno ocijenio i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološki fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji je testirao opremu.