IPAK SATISFAKCIJA

Sandri Paović ipak vukovarska Nagrada za životno djelo

23.03.2010 u 18:23

Bionic
Reading

Hrvatska olimpijska reprezentativka Sandra Paović za Dan grada Vukovara, 3. svibnja, ipak će dobiti Nagradu za životno djelo, no isto priznanje neće biti uručeno i Vesni Bosanac, ratnoj i aktualnoj ravnateljici vukovarske bolnice

Epilog je to gotovo sedmosatne rasprave na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara, održane u utorak, na kojoj se raspravljalo i o izmjenama Statuta grada u dijelu koji se odnosi na uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Sporni 61. članak ipak nije izmijenjen, pa pripadnici srpske manjine i nadalje ‘imaju pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara’.

Izmjene Statuta predložili su vijećnici HSP-a dr. Ante Starčević, a poduprle ih koalicijske kolege iz HDZ-a, no to nije bilo dovoljno za izglasavanje promjena. Na suprotnoj strani ostali su trojica vijećnika SDSS-a koji, inače, podupiru vladajuću koaliciju HDZ – Starčevićev HSP, dok su u trenutku glasovanja SDP-ovi vijećnici napustili vijećnicu obrazlažući takvo stajalište činjenicom da za takav Statut, kad je donošen, nisu ni glasovali. Vladajući nisu imali dovoljnu natpolovičnu većinu za izglasavanje promjena Statuta.

Iako je Odbor za dodjelu javnih priznanja nedavno odbio prijedlog Udruge stanara Vukovara da se Sandri Paović dodijeli Plaketa grada, na sjednici Gradskog vijeća dogodio se obrat, pa joj je pripalo najviše vukovarsko priznanje. Takvo što je i najavljivao gradonačelnik Željko Sabo, pa je upravo njegov SDP potencirao dodjelu Nagrade za životno djelo stolnotenisačici koja je krajem siječnja prošle godine teško stradala u prometnoj nesreći u Francuskoj i ostala gotovo nepokretna.

'Sandra Paović, nažalost, vjerojatno više nikada neće biti hrvatska reprezentativka i ovo je prilika da joj se na taj način iskaže osobito poštovanje', obrazložio je takav prijedlog Goran Bošnjak, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

Nakon dugotrajne i iscrpljujuće rasprave odlučeno je i da prvotno nominirana Vesna Bosanac ipak ostane bez iste nagrade. Milan Bandić će, na kraju, dobiti Plaketu grada Vukovara za koju su ga predložili SDP-ovci. U prethodnoj proceduri pred posebnim povjerenstvom ni 10 nominacija nije mu bilo dovoljno da bude predložen za Medalju Vukovara. To će priznanje zagrebačkom gradonačelniku ipak biti određena satisfakcija za sve što je učinio za pomoć Vukovarcima.