PREMIJER BEZ PODRŠKE

Pedro Sánchez: Španjolci će na prijevremene izbore 10. studenoga

17.09.2019 u 23:05

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je da će se prijevremeni izbori održati 10. studenoga pošto nije dobio podršku drugih stranaka za sastavljanje vlade nakon dvodnevnih konzultacija koje je kralj održao sa stranačkim prvacima.

U utorak je kralj Felipe VI. završio dvodnevne konzultacije s čelnicima političkih stranaka, a zadnji sastanak bio je sa Sánchezom, vođom Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Nakon toga kralj je priopćio da niti jednog kandidata ne može predložiti za parlamentarno glasovanje o vladi 21. rujna.

„Rezultat tih razgovora je jasan. Nitko nema potrebnu većinu za sastavljanje vlade. Bit će izbori 10. studenoga“, izjavio je Sánchez na konferenciji za medije u Madridu.

Optužio je srodnu lijevu stranku Unidas Podemos, s kojom je mjesecima pregovarao, za nerealne zahtjeve o koalicijskoj vladi. Također je kritizirao i oporbeni centar i desnicu jer su se odbile suzdržati od glasovanja te mu poručile da će glasovati protiv u parlamentu.

To glasovanje trebalo je biti održano 21. i 22. rujna, kada istječe rok u kojem Španjolska mora dobiti novu vladu. Tog glasovanja sada neće biti.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) osvojila je na izborima u travnju najviše glasova no nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Od tada je vodila pregovore sa srodnom lijevom formacijom Unidas Podemos no propali su svi dosadašnji pokušaji postizanja sporazuma. PSOE ne želi Unidas Podemos kao koalicijskog partnera, nego svoju manjinsku vladu. Unidas Podemos uvjetuje podršku ulaskom u vladu.

  • +9
Pedro Sanchez Izvor: EPA / Autor: BALLESTEROS

„Španjolci su u travnju jasno rekli koga žele na vlasti, sada ih tražimo da to još jednom kažu 10. studenoga“, rekao je Sánchez.

Njegov PSOE ima 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za samostalno formiranje vlade potrebno je njih 176 no taj broj sasvim izgledno neće dosegnuti niti jedna stranka.

U posljednjih pet godina na španjolsku političku scenu iskočile su tri nove stranke narušivši tradicionalno dvostranačje lijevog centra PSOE i desnog centra Narodne stranke koje je bilo na snazi gotovo četiri desetljeća. Španjolska na nacionalnoj razini nema iskustva u formiranju koalicija, koje međutim postoje na regionalnoj i lokalnoj razini.