IVO PRED SUDOM

Sanaderu se danas spojeno sudi za Hypo i Ina-MOL

09.11.2011 u 08:30

Bionic
Reading

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas u 9.30 sati počet će suđenje po spojenoj optužnici za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanja provizije od čelnika MOL-a

Riječ je o dvama slučajevima koji su spojeni jučerašnjom odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Spajanje je tražio USKOK zbog ekonomičnosti postupka, a Sanaderova obrana nije se protivila, istaknuvši da su ta dva postupka od početka trebala biti vođena kao jedan.

Sanaderu je pred sucem Ivanom Turudićem već počelo suđenje u slučaju uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke, no zbog nove spojene optužnice postupak će pred istim sudskim vijećem sutra u 9.30 sati formalno početi iznova.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš pročitat će optužnicu u kojoj će prva točka biti provizija od Hypo banke, a druga uzimanje 10 milijuna eura provizije od predsjednika uprave mađarske naftne tvrtke MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u Ini. Bivši premijer će se potom očitovati o krivnji koju je već odbacivao u svemu za što ga se tereti.

Prvu je optužnicu za slučaj Hypo prošli tjedan odbacio kao konstrukciju koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.

S obzirom na to da nema pripremnog ročišta u slučaju Ina-MOL, strane u postupku bi trebale održati uvodne govore i predložiti dokaze, no postoji mogućnost da netko od njih zatraži odgodu i dopunsko vrijeme za pripremu uvodnog govora.

Iz dosadašnjih istupa obrane i odvjetništva najveći prijepor mogli bi izazvati USKOK-ovi dokazni prijedlozi, ponajprije snimka zajedničkog ručka Sanadera, Hernadija i Roberta Ježića u zagrebačkom restoranu koju je USKOK pribavio nakon podizanja optužnice i koja još nije uvrštena u spis.

USKOK je tu snimku kao dokaz predložio na sjednici optužnog vijeća koje je početkom tjedna potvrdilo optužnicu za slučaj Ina-MOL, ali nije odlučivalo o dokaznim prijedlozima.

Očekuje se da će se Sanaderova obrana žestoko protiviti uvrštenju snimke jer smatraju kako je riječ o nezakonitu dokazu i povrjedi tajnosti osobnih podataka. Obrana je najavila i moguće podnošenje kaznene prijave protiv vlasnika restorana koji je dvije godine čuvao snimku susreta bivšeg premijera i čelnika MOL-a, održana nakon Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti. Smatraju, naime, da je riječ o snimci koja je služila isključivo za zaštitu objekta te da je, kad je prestala svrha za koju je snimljena, trebala biti uništena.