IZVLAČENJE NA POLITIČKI PROGON

Sanaderu pomaže curenje informacija iz USKOK-a

08.11.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Iako je nekada uživao iznimnu podršku europskih čelnika ali i SAD-a, bivši premijer više ne može računati na nekadašnje kompanjone. Sanaderova priča o tome kako je žrtva politički montiranog procesa te pokušaj aktiviranja nekadašnjih dobrih odnosa s veleposlanicima kako bi ga zaštitili od progona, bivšem premijeru neće upaliti, smatraju analitičari

'Riječ je o političkom programu Jadranke Kosor koja je u javnosti izgubila potporu i koja se, što se sada vidi, praktički pokazala da nije sposobna voditi Vladu, da nije sposobna riješiti tešku ekonomsku situaciju i izvući zemlju iz krize i zato organizira politički progon da bi skrenula pozornost javnosti s pravih životnih problema građana', grmio je u petak Ivo Sanader pressici u Saboru. Optužio je premijerku i Vladimira Šeksa da su ucijenili Mladena Barišića ali i Damira Polančeca da ga lažno terete.


Kako bi se zaštitio od one koju je stvorio a koja ga je spremna dokrajčiti, Sanader je vapaj za zaštitom odaslao veleposlanicima u Hrvatskoj te institucijama Europske unije. No uloga žrtve neće mu proći, smatraju politički analitičari.

Tu je situacija potpuno jasna. Činjenica je da ste imali čvrstu reakciju EK o punom povjerenju u uspostavljanje vladavine prava u Hrvatskoj. Neće biti ništa od Sanaderovog pokušaja da ih uvjeri kako to kod nas ne funkcionira. On nije glup i on je svjestan toga. Njegove su akcije usmjerene na domaći politički teren i na stvaranje svojevrsnog neformalnog imuniteta', rekao je za tportal politički analitičar Davor Gjenero.

Vjeruje kako se Sanader nije namjeravao vratiti u Hrvatsku iz SAD-a te se ponovno politički aktivirati, no zaštitu od kaznenog progona nije mogao dobiti te se odlučio vratiti.

'On se ne vraća da bi stvorio formalni imunitet u Saboru nego neformalni; da se istrage zaustavljaju na razini izvršitelja', pojašnjava Gjenero. Kaže kako su izvršitelji to shvatili. Tako su Ivan Mravak i Mladen Barišić, unatoč najavama da će se braniti šutnjom, istražiteljima navodno otkrili sve. Pa i ime glavnog nalogodavca.

Da je Sanader grozničavo zvao i Bruxelles i Washington uvjeren je i Višeslav Raos s Instituta za politološka istraživanja. 'Europska komisija je pokazala kako stoji iza hrvatske Vlade da podržavaju rad Bajića i DORH-a', pojasnio je Raos koji također smatra kako će EK prije povjerovati Kosor nego Sanaderu. Dodaje kako je i SAD zadovoljan radom Vlade jer su njihovi ciljevi na ovom prostoru dugoročno zadovoljeni.

Sve da sruši Kosor

Gjenero vjeruje kako Sanader radi sve da bi srušio Jadranku Kosor, no ne vjeruje kako je sklopio pakt sa Zoranom Milanovićem. 'Njegova taktika je kompromitiranje svih i svakoga. On je briljantno iskoristio Saborsko istražno povjerenstvo za Inu da kompromitira i Kosor i pokojnog Račana', smatra analitičar te dodaje kako bivši premijer odlično iskorištava iskorištava odlično Milanovićevu nespretnost u odnosu prema Mladenu Bajiću

'Sanader pokušava uzjahati konja nepovjerenja prema Kosor i pokušava osporiti ključnu točku na kojoj je gradila politički legitimitet, a to je progon korupcije', kaže Gjenero koji smatra da je Sanaderova poruka da ne progoni Kosor korupciju već njega.

Selektivno curenje informacija

Na pitanje idu li pravosudna tijela na ruku Sanaderu puštajući 'slučajno' u medije probrane informacije koje bi bivšem premijeru mogle koristiti, Gjenero kaže kako je to vrlo lako moguće te da nije nelogično.

'Selektivno curenje informacija ima veze s tim. Sanader ima određenu kontrolu medija čime ima i ima mehanizme kojima može utjecat na one

koji donose odluke', kaže Gjenero. Prema njegovom mišljenju Sanader to iskorištava u većoj mjeri nego se to na prvi pogled čini.

Sanaderovo uhićenje pitanje je dana

Da se obruč oko Sanadera poprilično stegnuo slažu se i Gjenero i Raos. 'Neizbježno je da će Sanader završiti na ispitivanju', rekao je Gjenero. Komentirao je i današnju vijest kako je Mladen Barišić u siječnju svom nasljedniku u HDZ-u Branku Bačiću predao gotovo četiri milijuna kuna koje je Bačić nekoliko mjeseci kasnije predalo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. 'To je veliki politički iskorak no to zakašnjenje od nekoliko mjeseci je jedino što im ne ide na ruku', kaže Gjenero.

Raos pak smatra da je strašno ako se pokaže da je to istina. 'Ako je tako nešto bilo moguće, onda je to vrlo zabrinjavajuće', zaključio je.