SALZBURŠKI UZNIK

Sanaderu plaća od 16.000 kuna!

01.07.2011 u 12:44

Bionic
Reading

Nakon što je na današnji dan prije dvije godine šokirao državu i objavio svoj odlazak s premijerskog mjesta, još uvijek salzburški pritvorenik Ivo Sanader početkom ovog mjeseca ponovno je iznenadio javnost zatraživši isplatu saborske plaće, unatoč tome što se mjesecima nije pojavio u Saboru. Njegovu želju za plaćom danas je i službeno potvrdio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove

Nitko od članova Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove nije na današnjoj sjednici mogao osporiti to da Ivo Sanader, bez obzira na sve okolnosti, ima pravo na plaću. Tako, naime, nalaže zakon i protiv toga čak ni oporbeni zastupnici nisu imali argumenta.

'Ja bih politički glasao protiv, ali proceduralno moram biti za. Što bi se dogodilo da glasam proceduralno protiv? Glasao bih protiv zakona. To je apsurdno. Nadam se da će neki budući saziv promijeniti poslovnik, tako da se ovaj odbor ne spušta na razinu odlučivanja o proceduralnim stvarima', kazao je SDP-ovac Zdenko Franić, koji je na kraju bio i za, protiv i suzdržan.

Njegova stranačka kolegica Željka Antunović upozorila je pak da se ova situacija ne bi dogodila da su u redovima vladajućih ranije reagirali što se tiče Sanadera.

'Protekla dva mandata mnogi su zastupnici SDP-a na temelju vrlo očitih indicija upozoravali na koruptivni karakter vlasti kojoj je na čelu bio, danas zastupnik, Ivo. Nitko od odgovornih, ni u vladajućoj većini ni u istražnim tijelima, uopće nije reagirao na ta upozorenja. Danas je, naravno, kasno govoriti o tome i danas je besmisleno raspravljati o nečemu što je zakonsko pravo. Ali politički, odgovornost za sve ovo snose oni koji su godinama gledali kako se u Hrvatskoj krade, koji su godinama u kuloarima znali da se to radi i šutjeli. Sudovi neka odrade svoje kad za to dođe red, a zakonska prava imaju i oni koji su pritvorenici ili osumnjičenici', kazala je Antunović.

Na njezine riječi osvrnuo se i HDZ-ovac Krunoslav Markovinović, koji se također slaže s time da u budućnosti treba napraviti neke zakonske promjene.

'HDZ je upozoravao na niz koruptivnih stvari u bivšoj vlasti (op.a., trećesiječanjska vlast). I HDZ i cijela vlada našli su dovoljno snage da podrže procesuiranje, dok SDP one vezane s kriminalom skriva i prikriva te s njima namjerava osvojiti vrh vlasti', rekao je Markovinović.

Na kraju kratke rasprave članovi Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno su odobrili Sanaderu pravo na plaću koja će iznositi oko 16 tisuća kuna.