KARAMARKO U OSIJEKU

'Sanaderu je zaštita ukinuta jer nije bio ugrožen'

03.09.2010 u 17:38

Bionic
Reading

Policija ne postupa po političkom nalogu premijerke Jadranke Kosor kako bi spriječila provedbu referenduma, nego provodi zakon koji je u tome slučaju nevjerojatno strog i precizan

Rekao je to danas ministar unutarnjih poslova, Tomislav Karamarko, prigodom posjeta PU Osječko-baranjskoj, u kojoj je jučer obnovljeno gotovo cijelo rukovodstvo osim najužeg vrha.

Kadrovska križaljka

Načelnica Sektora policije postala je VericaKrižić, dosadašnja načelnica 2. PP Osijek, a na to mjesto došao jeTomislav Bilandžić, dosadašnji načelnik Sektora policije. Nova načelnicaSektora za granicu je Dubravka Wilhem, dosadašnja načelnica Odjela zadržavnu granicu, a dosadašnji načelnik Vlado Tuličić došao je na čeloOperativno komunikacijskog centra. Načelnik Sektora kriminalističkepolicije privremeno je postavljen Josip Adrić, dosadašnji načelnikOdjela općeg kriminaliteta, koji će sada privremeno voditi TomislavGall, dosadašnji načelnik PP Donji Miholjac. Novi načelnik Odjela organiziranog kriminaliteta je Josip Ribičić, dosadašnji vođa grupe za obradu organiziranog kriminaliteta. Dosadašnji načelnik Dario Dasović sada je pomoćnik načelnika 2. PP Osijek za kriminalističku policiju. Pomoćnik načelnika 1. PP Osijek je Renato Vince, koji je došao s istog radnog mjesta u 2. PP, zamijenivši Damira Krausa, sada policijskog službenika za obradu kriminaliteta. Branko Horvatin vodit će Odsjek za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

'Očekujem od njih jači radni tempo u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', kratko je ministar komentirao značajne kadrovske promjene te pojasnio ulogu MUP-a u navodnom sabotiranju referenduma, kako to tumače pojedini oporbeni političari i sindikalisti.

'To su apsurdne optužbe koje nemaju veze sa stvarnošću. Mi smo po nalogu Sabora analizirali način prikupljanja i ispravnost prikupljenih potpisa za referendum. Pritom nismo ulazili u sadržaj tih aktivnosti niti u referendumsko pitanje.

Zakon o referendumu nevjerojatno je strog i precizan u reguliranja provedbe prikupljanja potpisa i sagledavajući propisane detalje utvrdili smo postojanje niza devijacija.

Demokracija podrazumijeva čitav spektar prava i obveza, ali i poštivanje zakonskih propisa i postupaka. Hrvatska je u poimanju pravne države davno nadrasla onu titoističku: 'Nećemo se valjda držati zakona kao pijani plota', rekao je Karamarko.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu ukinuta je sigurnosna pratnja, jer je utvrđeno da u godinu dana koliko je trajala nije bilo nijednog elementa koji bi upućivao na njegovu ugroženost.

Slučajeve o provođenju istraga poput pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš ili utvrđivanja podrijetla četiri i pol milijuna kuna kojima je HDZ kupio blindirani BMW, ministar nije želio komentirati, no jest zahtjev SDP-a za provjerom popisa birača, kao što je provjeren popis građana koji su se izjasnili za referendum.

'Mnogi će sve što se događa oko referenduma željeti čuti u skladu sa svojim potrebama i politički iskoristiti. To je legitimna politička borba, no i u njoj moramo baratati točnim i istinitim podacima i činjenicama', zaključio je Karamarko.