AUSTRIJSKI UZNIK

Sanaderu brat plaća jamčevinu?

17.03.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Na posljednjem ročištu koje je u slučaju ekstradicije bivšega premijera Ive Sanadera održano u Salzburgu, obrana je prvi put pred suca iznijela i mogućnost da se Sanadera tijekom postupka pusti na slobodu uz jamčevinu, potvrđeno je Vjesniku iz izvora bliskog slučaju

Kako doznaje Vjesnik, obrana je natuknula da bi jamčevinu za Sanadera mogao platiti njegov brat Miroslav koji živi u Innsbrucku i koji se nalazio u istome vozilu s bivšim premijerom kada ga je uhitila policija, no zasad se nije razmatrao iznos jamčevine, jer ona još nije formalno ponuđena. Tek kada obrana formalno ponudi jamčevinu, sud će odlučivati o takvoj ponudi.

Međutim, za razliku od hrvatske sudske prakse gdje su rijetki slučajevi da se osumnjičenika uz jamčevinu pusti na slobodu tijekom ekstradicijskog postupka, u Austriji, ali i drugim zemljama EU-a, to je moguće. To se, na primjer, moglo vidjeti u slučaju Vladimira Zagorca. Opcija s jamčevinom pogotovo se konkretizirala nakon što je drugostupanjski sud prije nekoliko mjeseci Sanaderu po žalbi ukinuo pritvorsku osnovu prema kojoj je on iza rešetaka zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, pa je jedina osnova po kojoj je pritvoren ostala ona zbog opasnosti od bijega.

Naime, dok je sud u Hrvatskoj Sanaderu odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na gotovo stotinjak svjedoka, među kojima je zapravo čitav stranački i državni vrh, austrijski sud je smatrao kako ta opasnost realno ne postoji i time otvorio mogućnost Sanaderu da pritvor pokuša zamijeniti nekom drugom sigurnosnom mjerom.

Premda se konkretan iznos nije spominjao, pretpostavlja se da u ovakvom slučaju on neće biti malen te je vrlo vjerojatno da bi se moglo raditi o šesteroznamenkastoj svoti u eurima. Nije, dakako, samo riječ o zvučnom imenu osumnjičenika, nego je najprije riječ o tome da je Sanaderu inkriminirano pribavljanje nezakonite imovinske koristi od četiri milijuna eura. Zagorec, kojemu je bilo inkriminirano otuđenje pet milijuna dolara, platio je jamčevinu od milijun eura.