IDU U SALZBURG

Sanaderovi odvjetnici žale se na - gotovo sve

04.01.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Odvjetnici bivšeg premijera Ive Sanadera ponovno će krajem tjedna posjetiti svog branjenika u pritvoru u Salzburgu, najavio je član Sanaderova zagrebačkog odvjetničkog tima Goran Suić

Suić nije želio otkriti teme razgovora s bivšim premijerom, no izrazio je nazadovoljstvo što obrana još uvijek nije dobila rješenja o žalbama na sudsku odluku o blokadi privatnih računa obitelji Sanader, poslovnog prostora u Zagrebu i udjela u

tvrtkama. Također, iznenađeni su što USKOK još nije odgovorio na zahtjev da im se odobri uvid u istražni spis.

'Iz medija smo saznali da je sud prije Nove godine odbio naše žalbe kao neutemeljene, no nikakvu pisanu odluku još nismo dobili. Zbog toga ne možemo planirati ni buduće korake u vezi s imovinom i računima', ustvrdio je Suić.

Sanaderovi branitelji žalili su se na sudske odluke o blokadi nekoliko privatnih računa, poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici u Zagrebu te Sanaderovog udjela u tvrtkama Perbujac i Alia savjetovanje koje je nakon odlaska s dužnosti vodio s partnerom Stevenom Vatroslavom Brkichem.

Odluke izvanraspravnog vijeća donesene 29. prosinca ne odnose se na zapljenu umjetnina, na što je obitelj također podnijela žalbu. No, na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da ta žalba još nije riješena.

Zakonska osnova za blokadu imovine te privremenu zapljenu umjetnina odredbe su Kaznenog zakona izmijenjenog upravo u vrijeme vlade Ive Sanadera. Kako je riječ o kaznenom djelu zloporabe položaja i ovlasti iz nadležnosti USKOK-a, na Sanadera se primjenjuje tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi. Zakon u tom slučaju pretpostavlja se da je ukupna imovina počinitelja stečena ilegalno, a na počinitelju je da dokaže suprotno.

USKOK Sanadera tereti za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi medije, po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.