PODIGNUTA PRVA OPTUŽNICA

Sanadera se tereti i za ratnoprofiterstvo

31.08.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon mjeseci istrage podignuta je prva optužnica protiv Ive Sanadera. Radi se o optužnici za slučaj Hypo u kojem je Sanader, prema tvrdnjama DORH-a, uzeo mito od 3,6 milijuna kuna. USKOK Sanadera tereti i za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije

Bivši premijer optužen je da je zlouporabio položaj i ovlasti od kraja 1994. do ožujka 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je za vrijeme Domovinskog rata i u vrijeme kada je zbog rata, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila.

U USKOK-u tvrde da je Sanader dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, odnosno 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cjelosti isplaćena nakon što je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava.

USKOK Sanadera tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije. U optužnici se predlaže da se Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna.

Istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom ožujka ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu. Sumnja se da je Sanader proviziju dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Sanader je krajem srpnja uskokovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu iznio obranu u kojoj je odbacio sumnju da je kao zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića od austrijske banke uzeo proviziju ali je odbio odgovarati na pitanja.

USKOK-ov spis u tom predmetu, po riječima Sanaderovih branitelja, ima preko tisuću stranica, ali je bitno manji u odnosu na spis o Fimi mediji.

Osim sa optužbom za primanje provizije od Hypo banke, bivši premijer suočen je s još nekoliko antikorupcijskih istraga u kojima ga se tereti za zloporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje Sanader je do sada odbacio.

Iako DORH u svojim priopćenjima ima praksu iznositi samo inicijale osumnjičenika, u slučaju Ive Sanadera naveli su puno ime i prezime.