U POSJETU TURSKOJ

Sanader: Za nas je ratifikacija gotova

18.02.2009 u 13:23

Bionic
Reading

Za nas je proces ratifikacije gotov, nakon što je i Grčka u utorak navečer ratificirala protokol o hrvatskom pristupu NATO-u, rekao je u Ankari hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s turskim domaćinom Recepom Tayypom Erdoganom

Sanader je kazao da NATO ne može čekati hoće li tko u Sloveniji tražiti referendum te da očekuje da će slovenski predsjednik potpisati dokument o ratifikaciji.

"Zahvalan sam Turskoj na snažnoj potpori što je dala Hrvatskoj za ulazak u NATO. Mi surađujemo i s Turskom u obrambenom sektoru a nastavit ćemo to i dalje", rekao je Sanader.

Govoreći o završetku pregovora Hrvatske i Europske unije, hrvatski premijer ocijenio je da je 2009. godina realna i ostvariva.

"I dalje držim da je realno i ostvarivo da 2009. završimo pregovore. S punim jedrima činimo sve da i u ovo vrijeme ispunimo mjerila i učinimo sve što je u našoj moći", kazao je Sanader.

Premijeri Sanader i Erdogan suglasili su se da je strateški cilj i Hrvatske i Turske ulazak u Europsku uniju, a zauzeli su se i za blisku suradnju svih zemalja na području jugoistoka Europe.

Nakon razgovora premijera Sanadera i Erdogana u Ankari je potpisan niz dokumenata i sporazuma o suradnji dviju vlada. Među ostalim, potpisan je Sporazum o gospodarskoj suradnji, o uzajamnom poticanju investicija, te memorandum o energetskoj suradnji.

Premijer Erdogan je kazao da je za vrijeme Sanaderova boravka razgovarao i s albanskim premijerom Salijem Berishom i da je zajednička želja da se realizira transjadranski plinovod, koji bi vodio iz kaspijske regije preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine sve do Hrvatske. "Radit ćemo na tome i suradnja zemalja jugoistočne Europe pridonijet će napretku na polju energetike", rekao je premijer Erdogan.

Dvojica premijera suglasila su se da gospodarska suradnja ne prati dobre političke odnose i da je robna razmjena od 500 milijuna dolara premala. Sanader je kazao da postoji niz područja za daljnji razvoj gospodarskih odnosa, a o tome će razgovarati i poslovni ljudi u četvrtak u Istanbulu.

S hrvatske strane na poslovnom forumu bit će potpredsjednik vlade Damir Polančec.

"Naša je želja da dođe i do veće razmjene turista, ali zainteresirani smo i da hrvatske luke pružaju usluge turskim partnerima", kazao je hrvatski premijer.

Sanader će tijekom poslijepodneva razgovarati i s turskim predsjednikom Abdullahom Guelom i bivšim predsjednikom Sulejmanom Demirelom. Nakon Ankare premijer će otputovati u radni posjet Francuskoj.