PODRŠKA KOALICIJI S KERUMOM

Sanader u New Yorku proglasio pobjedu HDZ-a

01.06.2009 u 18:20

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak u New Yorku da je njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), 'pobjednica lokalnih izbora 2009.', ali da je razočaran zbog poraza na izborima za gradonačelnike Dubrovnika i Vukovara

NEW YORK - 'Da sam u Zagrebu, onda bih na konferenciji za tisak proglasio pobjedu HDZ-a i naših koalicijskih partnera, prije svega HSS-a, HSU-a i drugih, te pripadnika manjina', izjavio je Sanader hrvatskim novinarima u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku.

'No, učinit ću to ovdje u New Yorku. Po rezultatima koje smo dobili HDZ postavlja župane u 10 županija, HSS u tri, to je 13. HDZ ima najveći broj župana, gradonačelnika i vijećnika', naglasio je Sanader, zahvalivši svim biračima, posebno onima koji su podržali kandidate vladajuće koalicije.

Na pitanje o porazima HDZ-ovih kandidata u Dubrovniku i Vukovaru, kazao je 'voljeli bi da smo pobijedili i u Vukovaru i Dubrovniku, u to nema sumnje', ukazujući istodobno na pobjedu HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na pitanje o mogućem koaliranju HDZ-a sa Željkom Kerumom u Splitu, Sanader nije isključio tu mogućnost, rekavši da je 'veliki broj birača HDZ-a birao Keruma', ali da on poštuje izbor birača, te da će o formiranju vlasti u Splitu odlučivati Gradski odbor HDZ-a. 'Ako se oni odluče za koaliciju s Kerumom, ja ću to podržati', dodao je.

Naglasio je da rezultate lokalnih izbora, na polovici mandata sadašnje vlade, pokazuju da je koalicijska vlada opravdala povjerenje birača, te da bi HDZ na parlamentarnim izborima pobijedio s još većom prednošću.