TRAŽI SE NOVAC ZA SELJAKE

Sanader traži od Pankretića i Šukera da nađu sredstva

12.06.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je danas da za realizaciju jučerašnjeg dogovora predstavnika Vlade i seljaka neće biti potreban novi rebalans proračuna, nego će se novac osigurati na stavkama ministarstva financija i poljoprivrede

'Za ovaj dogovor ministarstva će morati dobro pretresti sve stavke i pronaći sredstva', rekao je Sanader na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Dodao je da to ne znači novi rebalans proračuna i da će 'stavke dobro pretresti' ministarstva financija i poljoprivrede.

Sanader je to rekao upitan za komentar izjave predsjednika HSS-a Josipa Friščića da Vlada nema novca za realizaciju dogovora s proizvođačima mlijeka.

Na pitanje zašto na jučerašnjim pregovorima nije bio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, Sanader je odgovorio da je 'kao dobar domaćin cijeli dan bio s europskom povjerenicom za poljoprivredu'.

Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Božidara Pankretića i europske povjerenice Mariann Fischer Boel ministar poljoprivrede rekao je da 'nema zabrane uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda', opovrgavajući tako ministra gospodarstva Damira Polančeca koji je jučer najavio uvođenje privremene mjere zabrane uvoza mliječnih proizvoda, posebice sira, kako bi uklonio prosvjednike s traktorima sa zagrebačkih ulica.

Na pitanje predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića jesu li potpredsjednici vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec obećali u četvrtak poljoprivrednicima iz Hrvatske, koji su prosvjedovali ispred ministarstva u Zagrebu, nešto što ne mogu ispuniti, Pankretić je kazao: 'Ne vjerujem da bi obećali nešto što ne mogu ispuniti'.

'Ministarstvo poljoprivrede novaca nema, a ako je netko dao obećanje, onda valjda ima novac', rekao je Pankretić.

Na pregovorima predstavnika Vlade (Damir Polančec i Jadranka Kosor) i poljoprivrednika jučer je dogovorena i zaštitna cijena mlijeka od 2,20 kuna po litri za standardnu kvalitetu, najavljeni su pregovori s HBOR-om i poslovnim bankama o reprogramu 'poljoprivrednih' kredita, te isplata poticaja za ratarske kulture do zakonom određenog maksimalnog iznosa. Najavljeni su razgovori o dinamici isplate tih poticaja kao i razgovori o otkupnoj cijeni pšenice.

U svojim izjavama za medije predsjednik HSS-a Josip Friščić i ministar Božidar Pankretić izrazili su ogorčenje činjenicom da su HDZ-ovci seljacima za ispunjenje njihovih zahtjeva osigurali milijune koje HSS-ov ministar Pankretić nije imao na raspolaganju.

'A što da vam kažem? Ako Vlada ima novca, onda je sve dobro. Ali ako se ispostavi da novca nema i da su obećanja nerealna pa oni koji su došli u Zagreb shvate da su izmanipulirani, ili da su prevareni, to neće biti dobro. Tražit ću od ministra poljoprivrede i ministra financija da izračunaju koliko koštaju dana obećanja i dostave to i meni i premijeru, pa da vidimo imamo li mi taj novac', najavio je šef HSS-a Josip Friščić

Friščić smatra da nijedan državni dužnosnik nema mandat nuditi onoga čega u proračunu nema. 'No ako Vlada ima sredstava, a evo, potpredsjednica i potpredsjednik Vlade koji su pregovarali tvrde da ima, nije nam onda samo jasno zašto to nisu rekli kada smo mi tražili da se prilikom rebalansa proračuna osiguraju sredstva za vraćanje seljačkih dugova. Tada su nam rekli da sredstava nema. Ako sada novca ima, to znači da kasa pri Šukeru dobro stoji, a mene to veseli', ironično je komentirao Friščić.